Közel 15 százalékkal többel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához a Szerencsejáték Zrt. 2023-ban

2024.05.29.

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt. A nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el, és mintegy 170 milliárd forinttal járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához különböző adók, járulékok, díjak, osztalék formájában. A társaság EBITDA mutatója 39,5 milliárd forintra növekedett. A játékosokat megillető nyeremények összege tavaly naponta csaknem 2 milliárd forint volt.

Az online sportfogadási piac megnyitása, valamint az első legális versenytárs megjelenése ellenére is sikeres évet zárt 2023-ban a Szerencsejáték Zrt. Az elért eredményeket támogatták a földi hálózat fejlesztései, többek között a Játékoskártya regisztráció és kampány a lakásnyereménnyel, és a stratégiai partnerekkel történő együttműködések megújítása, valamint a piacnyitás évében megújult és számos új funkcióval bővült Tippmixpro fogadási oldal elindítása.

A bázisévhez képest az éves árbevétel 19,1%-kal, a nyereményekkel csökkentett tiszta játékbevétel 14%-kal, a közösségi kiadásokhoz való hozzájárulás pedig 14,9%-kal emelkedett. Tavaly naponta átlagosan mintegy 2 milliárd forint nyereményt fizetett ki a játékosoknak a nemzeti lottótársaság, éves szinten összesen 706 milliárd forintot.

A Szerencsejáték Zrt. 978 milliárd forintos árbevételének kevesebb mint háromnegyedét a földi értékesítést végző csatornák együttes forgalma tette ki, ez a bázisévhez viszonyítva 14%-os növekedést jelent. Az interaktív értékesítési árbevételek, a társaság folyamatos fejlesztéseinek és ezek hosszabb távon is érvényesülő hatásának köszönhetően – a 2022-es évhez viszonyítva - jelentős mértékben, 28,7%-kal emelkedtek, ami ismét új rekordnak számít.

„A játékkategóriák tekintetében tavaly mindhárom szegmensünk kétszámjegyű növekedést produkált, ami kivételes eredmény. A sorsjegyek 14%-os, a sportfogadások 23%-os bővülést értek el, a számsorsjátékok pedig mintegy 15%-os emelkedéssel zártak 2022-höz képest. Ez utóbbi nemcsak önmagában erős növekedés, hanem nemzetközi összevetésben is kimagasló.” – mondta Mager Andrea. A Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: „A nemzeti lottótársaságoknak Európa-szerte ugyanis azzal kell szembenézniük, hogy a számsorsjátékok iránti kereslet csökken. Átlagosan körülbelül 4 százalékos növekedéssel számolnak, ezért számít kimagaslónak a Szerencsejáték Zrt.-nél látható kétszámjegyű növekedés.”

A Szerencsejáték Zrt. 2023-ban 6 új befogadó játszóteret épített, ezzel 28-ra emelte az inkluzív játszóterek számát. A társaság még 2017-ben indította el A játék összeköt! elnevezésű programját, aminek keretében olyan befogadó játszóterek épültek országszerte, amelyek a fogyatékossággal élő gyermekek számára is könnyedén megközelíthetők.

2023 a nemzeti lottótársaság számára kiemelt jelentőséggel bírt, ugyanis tavaly ünnepelte Karitatív sorsjegyértékesítési hálózatának 20 éves fennállását. A nemzeti lottótársaság élen jár a fogyatékossággal élő, illetve megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásában, munkatársainak 10 százaléka megváltozott munkaképességű. A társaság az eszköz- és termékfejlesztések mellett 2023-ban elhatározta, hogy látássérült munkavállalók alkalmazási lehetőségét is megvizsgálja, annak érdekében, hogy számukra is hosszútávú, kiszámítható munkát, ezzel együtt megélhetést, stabil egzisztenciát tudjon biztosítani.

Vissza