A játékszenvedélyről

Szerencsejáték
 

A játék öröm. Minden ember igényli a szórakozást, a játékkal járó izgalmakat. Ha szerencsejátékot játszunk, pénzt fordítunk arra, hogy a játék során nyereményt érjünk el. A kockázat izgalma, a kisebb-nagyobb, vagy éppen az álomösszegű nyeremények elérésének lehetősége teszi vonzóvá a szerencsejátékokat. 

Felelős játék 
 

A szerencsejáték a legtöbb ember számára a szórakozás egyik formája. Azonban vannak olyanok, akiknek veszélyt jelenthet. A mértéktelen játék játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos negatív következménye van. A felelős játékos csak annyit költ szerencsejátékra, amennyit megengedhet magának, hiszen tudja, hogy a nyerés a véletlen műve, és nem létezik biztos szisztéma. 

Játékfüggőség 
 

Vannak, akik képtelenek abbahagyni a játékot, ami egyfajta kényszerré válhat. Újra és újra játszanak, vagy azért, hogy nyerjenek, vagy azért, hogy a már elveszített pénzüket visszakapják. Az, aki túl sokat játszik vagy nagyon belemerül a játékba, elveszítheti a helyes döntési képességét arról, hogy reálisan mérlegeljen: meddig és mennyiért?

A problémás szerencsejátékos pedig önmaga és környezete számára is súlyos problémákat okoz. Hazudik és kifogásokat keres, hogy eltitkolja a valóságot, például az eljátszott havi keresetet. Családi és baráti kapcsolatokat rombolhat le, mert a játék kényszere minden kapcsolatnál fontosabb lesz számára. Elveszítheti egzisztenciális hátterét, mert eljátssza a létfenntartáshoz szükséges pénzt is. A játékszenvedélyre hajlamos személyek esetében a függőség észrevétlenül fejlődik ki. Ők maguk is csak későn ébrednek rá, hogy egyre több komoly problémával kell szembenézniük. 

Akkortól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, tehát hátráltatja a munkát vagy a tanulást, rombolja a családi kapcsolatokat. Magában a játékban pedig az jelzi a függőséget, ha az illető már nem tudja kontrollálni, mennyi idejét és pénzét viszi el ez a tevékenység. A játékfüggőség súlyos betegség, aminek a kialakulásához genetikai tényezők és a személyiség különböző jellemzői is hozzájárulnak. 

A játékszenvedély az alábbi súlyos következményekkel járhat: 
 

• pénzzavar, majd egyre nagyobb mértékű eladósodás 
• munkahely, lakás elvesztése 
• családi és párkapcsolati problémák 
• konfliktusok a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel: barátokkal, ismerősökkel 
• a hobbi és az érdeklődés feladása 
• magányosság, izoláció 
• az életöröm megszűnése, depresszió kialakulása 
• bűntettek elkövetése (lopás, csalás, sikkasztás, hogy a játékon elvesztett pénzt pótoljuk) 

2012-ben a Szerencsejáték Zrt. már a második átfogó kutatást rendelte meg, amely szerint a 15 évesek és idősebbek 30 százaléka nem szokott szerencsejátékozni, a társadalom 40 százaléka nem számít problémásnak, 18 százalék az alacsony rizikófaktorúak csoportjába tartozik, 10 százalék mérsékelt rizikófaktorú játékos, 2,64 százalék pedig szerencsejáték-függő, ami több mint kétszerese a 2010-ben mért adatnak.

Önkorlátozás 
 

A Szerencsejáték Zrt. internetes játékrendszere egyre szélesebb körben lehetővé teszi a játékosoknak, hogy önmaguknak meghatározzák, maximum mennyit akarnak játékra költeni. Belépés után az „Önkorlátozás” menüpont használatával beállítható a napi és a heti költési limit az adott játékra. A játékosnak nem kötelező beállítani ezt a féket, de önkéntes vállalásként a felelős játékszervező megfontolásra ajánlja a lehetőséget. Ennek segítségével ugyanis a rendszer nem engedi, hogy a játékost elragadja a hév, és túllépjen a racionális kereteken. Használja az önkorlátozást, legyen partnerünk a felelős játékban!

Tesztelje önmagát az alábbi linkre kattintva!
www.maradjonjatek.hu/teszt

Hova fordulhat segítségért, ha baj van?
 

A játékfüggőség súlyos betegség. Ha úgy érzi, hogy képtelen idejében abbahagyni a játékot és veszélybe került a racionális döntéshozó képessége vagy egyszerűen kérdései vannak a témában – legyen akár érintett vagy családtag – forduljon szakemberhez. Van kiút a játékfüggőségből, akár önállóan, akár külső segítséggel!

Hívja a minden nap, 0-24 óra között elérhető Dr.Info ügyfélszolgálatot a 06-80-DRI-NFO, azaz a 06-80-374-636-as telefonszámon,

vagy tárcsázza az ELTE Szerencsejátékos segélytelefonját (06-1-411-6778) hétköznap 15 és 19 óra között.

A fentiek mellett írhat a szerencse@ppk.elte.hu email címre is, ahol szakembereink segítségével megtalálhatja az Önhöz legközelebbi függőségi járó- vagy fekvőbeteg rendelést, illetve civil segítő szervezetet.
Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/elteszerencsejatekossegelytelefon/

Játékfüggőséggel és felelős játékszervezéssel kapcsolatos további információk a www.maradjonjatek.hu tematikus weboldalunkon érhetők el.

Ne feledje: problémájával nincs egyedül!