Légy tájékozott és ügyelj a biztonságra! - októberben ismét a kiberbiztonságé a főszerep a Szerencsejátéknál

2021.09.29.

Az Európai Kiberbiztonsági Hónap (ECSM) elnevezésű kampányt 2012 óta szervezik meg Európa-szerte a tagállamok. A Kiberhónap nemzetközi koordinálását az ENISA (Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség), a hazai koordinációt a Nemzeti Kibervédelmi Intézet végzi. A kampány célja már évek óta a kiberbiztonsági tudatosság növelés, valamint a kibertérben megjelenő fenyegetések széles körben történő megismertetése.

A Szerencsejáték ZRt.  ebben az évben is csatlakozik a kampányhoz, így ez év októberében hetente új témával hívjuk fel játékosaink figyelmét a kiberbiztonság fontosságára.

A kampány mottója (idén is): "Think Before U Click", #ThinkB4UClick. "Gondolkodj, mielőtt kattintasz!"

A kibertér használata mindennapos, ám nem tudatos. A fenyegetésekre való felkészülés és azok beazonosítása érdekében az idei két fő témakör, amire koncentrálunk a kampányhoz csatlakozott tagállamokkal (ENISA-val) közösen az az otthonok kiberbiztonsága valamint a kiberbiztonsági elsősegély témája.

1) (Kiber)biztonságban otthon is (Cyber Secure From Home)

Az első téma azt hivatott körül járni, hogy miként viselkedjünk az online térben otthon és bárhol, ami nem a munkahelyi környezet. A távmunka mellett a téma kiemelten foglalkozik a biztonságos digitális oktatással is. Ezen tárgykör a jelenlegi potenciális kiberfenyegetésekbe nyújt betekintést, segítve ezzel a hétköznapi emberek és vállalkozások kockázatcsökkentését. A rosszindulatú programok és az adathalászat kerül majd fókuszba, de - többek között - érinteni szükséges a biztonságos videokonferencia alkalmazásokat is.

2) Kiberbiztonsági elsősegély – mit tegyünk kiberbiztonsági incidens esetén (Cyber First Aid)

Az EU lakosságának jelentős része nem tudja, hová, mely szervezethez fordulhat informatikai biztonsági események esetén. Ez a téma leginkább a tanácsadásra összpontosít, főleg az online vásárlás közbeni csalásokra, és olyan incidensekre, amikor a felhasználó személyazonossága, személyes adatai kompromittálódtak. Fókuszban lesznek a banki csalások és a közösségi médiához köthető incidensek (pl. fiókfeltörések). A kulcsüzenet pedig a kiberhigiéniai készségek fontossága és a jó online gyakorlatok megalapozása.

Vissza