Befogadó játszótér

A limitált kiadású Nagykarácsony sorsjegy megvásárlásával az elmúlt években a hazai játékosok akadálymentes, befogadó játszóterek építéséhez járulhattak hozzá, ahol ép és fogyatékossággal élő gyermekek a közös játék élményén keresztül ismerhetik meg egymást. A Szerencsejáték Zrt. a sorsjegy bevételeinek egy részét 2017-től „A játék összeköt!” program támogatására fordítja, amelynek köszönhetően immáron tizenhárom befogadó játszótér nyitotta meg kapuit Magyarországon, több ezer gyermek örömére.

A Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősségvállalási tevékenységének középpontjában a fogyatékossággal élők integrációjának ügye áll, ezen belül kiemelt hangsúlyt fektet a gyermekek támogatására. Az Európai Lottószövetség által indított kezdeményezés élére állva, társaságunk a közép-kelet európai régióban az elsők között vállalta egy célzott program létrehozását. Így indult el „A játék összeköt!” program, amelynek keretében minden évben a limitált kiadású Nagykarácsony sorsjegy bevételeinek egy részéből országszerte befogadó játszótereket épít a társaság.

2017 óta összesen tizenhárom inkluzív játszóteret adott át vállalatunk, ebből ötöt 2020-ban. Így Budapesten hat helyszínen – a III., IV., VIII., XVI, XVIII. és XXI. kerületben –, Debrecenben, Kaposváron, Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Tiszaföldvár-Homokon és Veszprémben pedig egy-egy helyen várják akadálymentes játszóterek a gyermekeket és szüleiket. A program tovább folytatódik, hiszen idén novemberben ismét elérhetővé vált játékosaink számára a limitált kiadású Nagykarácsony sorsjegyünk, amelynek segítségével jövőre újabb 5 inkluzív játszótér valósulhat meg az ország több pontján.

Társaságunk tavaly jelentősen fejlesztette „A játék összeköt!” kezdeményezést, ennek eredményeként bővült és komplettebbé vált a játszóterek tartalma, valamint minden helyszín külön tematikát kapott testreszabott játékokkal: így a Csepel-sziget élővilága, a Lúdas Matyi és a Süsü, a sárkány mesék elemei vagy éppen a Kastély-kert jellegzetességei adnak keretet a fogyatékos és ép gyermekek közös játékának. Mindezek mellett az esztétikusabb megjelenés érdekében vállalatunk kiemelt figyelmet fordított a környezetformálásra, illetve a kiegészítő- és díszelemekre, valamint az egységesen megtervezett szülői tájékoztató táblák elhelyezésére is.

A játszóterek építése során az egyetemes tervezés szabályainak maximális érvényesítése érdekében szoros szakmai partnerségben működött együtt vállalatunk a Mozgássérültek Budapesti Egyesületével (MBE), valamint az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközponttal (ETIKK). Az egyetemesen tervezett játszóterek nem pusztán akadálymentesek, hanem proaktívan elősegítik, hogy a fogyatékossággal élő és ép gyermekek az együtt játszás élményén keresztül elfogadó, nyitott felnőttekké váljanak. Az inkluzív játszótéri elemek olyan játékok, amelyek nem feltétlenül speciális kialakításúak, de hozzáférhető játékélményt biztosítanak, megfelelő eszközkiképzéssel, burkolattal, megközelítési felülettel, akadálymentes közlekedési pontok kialakításával.

A nemzeti lottótársaság támogatásával megálmodott és kivitelezett befogadó játszóterek tehát jóval többet nyújtanak a hagyományosakhoz képest. A biztonságosan használható, akadálymentesített játszótereken a fogyatékossággal élő és ép fejlődésű gyerekek játszva, szinte észrevétlenül tanulhatják meg egymás elfogadását, hiszen ahogyan a program is vallja: „Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt!”.

„A játék összeköt!” programról további érdekességeket az alábbi linken olvashat: https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot