Hírek

Egyre nagyobb társadalmi elvárás a munkáltatói kör felé a fogyatékossággal élők munkaerőpiaci integrációja

2022.01.26.

Nem csak kiemelt társadalmi ügyként kezelik, hanem el is várják a munkáltatóktól a fogyatékosággal élők munkaerőpiaci integrálását a dolgozók – derült ki a Szerencsejáték Zrt. megbízásából a közelmúltban készített 1000 fős online kutatásból. A válaszadók közel 90%-a támogatja, hogy a munkahelyeken biztosított legyen a fogyatékossággal élők munkalehetősége és 84%-a fontosnak ítélte, hogy a mindennapok során rendszeresen essen szó a fogyatékossággal élők beilleszkedéséről, az inklúzió lehetőségeiről. Közel minden második megkérdezett a nagyvállalati szektor kiemelt szerepvállalását várja el a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségének megteremtésében. A téma fontosságát mutatja, hogy a megkérdezettek közel felének környezetében él a fogyatékosság valamely típusával élő személy.

Napjainkra a munkaadói kör felé támasztott alapvető elvárás a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása és az akadálymentes környezet kialakítása a szélesebb magyar közvélemény részéről – derült ki a nemzeti lottótársaság legutóbbi lakossági felméréséből. A megkérdezettek túlnyomó többsége (88%) támogatja, hogy a munkahelyeken biztosított legyen a fogyatékossággal élők munkalehetősége. Ehhez hasonlóan a kitöltők magas arányban (84%) vélekedtek arról is, hogy a fogyatékossággal élők problémáit a közbeszéd kiemelt témájává kell tenni. Az adatokból látszik, hogy a női válaszadók, illetve a 60 éves, vagy annál idősebb megkérdezettek számára ezek méginkább kiemelten fontos szempontok. A hátrányos helyzetűek támogatása terén a válaszadók több mint fele (56%) a fogyatékossággal élők beilleszkedését segítő vállalati programokat ítélte kiemelten fontosnak.

Az online kvantitatív kutatás kitért arra is, hogy maguk a válaszadók szokták-e segíteni a fogyatékossággal élő embereket (önkénteskedés, anyagi támogatás, segítség a mindennapokban stb. módon). Az adatokból az látszik, hogy a megkérdezetteknek csupán harmada az, aki semmilyen módon nem szokott ilyen típusú tevékenységet végezni. Viszont a 60% legalább alkalmanként segíti a fogyatékossággal élő embereket, és csaknem 10% kifejezetten rendszeresen. Az összes megkérdezett 43%-a jelezte, hogy a környezetében él a fogyatékosság valamely típusával élő személy.

A Szerencsejáték Zrt. online kutatása nem előzmény nélküli, hiszen a vállalat évek óta kiemelten kezeli a fogyatékosság ügyét. A társaság közel 20 éve alapította meg karitatív sorsjegyárus hálózatát, mely kizárólag megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztat, így a nemzeti lottótársaság munkavállalóinak közel 10 százaléka valamilyen fogyatékossággal él és dolgozik a mindennapokban. A társaság vállalásait 2017-ben emelte új szintre, hiszen ünnepi sorsjegyeinek értékesítéséből évről-évre befogadó játszóterek építését valósítja meg, ahol ép és egészséges gyermekek játszhatnak együtt immár 17 helyszínen országszerte. A mostani felmérés apropója, hogy a nemzeti lottótársaság novemberben indította el első nagyszabású, társadalmi szemléletformálást segítő, „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányát, mely során a vállalat a fogyatékossággal élők társadalmi integrációjára hívja fel a figyelmet több pozitív példán és platformon keresztül.

A kutatás alapján a megkérdezettek legnagyobb arányban a Szerencsejáték Zrt-t tartják a fogyatékossággal élő emberek integrációjában élen járó nagyvállalatnak Magyarországon (41%). Az összes megkérdezett közel harmada hallott arról, hogy a Szerencsejáték Zrt. befogadó játszótereket épít. A Szerencsejáték Zrt. által megrendelt 1000 fős online kvantitatív kutatás adatfelvétele 2021. október 6. és 20. között zajlott.

Vissza