Hírek

A dinoszauruszok korába repít minket vissza a legújabb, immáron harmincegyedik befogadó játszótér, Komlón

2024.09.24.

Újabb akadálymentesített közösségi térrel gazdagodott az ország déli része, Komlón. A Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt” programjának új befogadó játszótere kicsik és nagyobbak, fogyatékossággal élő és ép gyermekek számára egyaránt sok izgalmat rejt.

A Szerencsejáték Zrt. “A játék összeköt” programja nem ismer határokat, ha a fogyatékossággal élő gyermekek társadalmi integrációjának támogatásáról van szó. A nemzeti lottótársaság hetedik éve tartó programjának legújabb mérföldköve a Komlón átadott befogadó játszótér, mely a Nagykarácsony sorsjegy értékesítéséből befolyt összeg egy részéből került megépítésre. Idén ez már a negyedik ilyen közösségi tér, ami azt jelenti, hogy ezzel együtt már 32-re nőtt a társaság által átadott akadálymentesített játszóterek száma. A befogadó játszóterek célja, hogy az ott található játékokat fogyatékossággal élő és ép gyermekek egyaránt használhassák. Ez rendkívül fontos, mivel a közös játék hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerekek nyitottabb, elfogadóbb felnőttekké váljanak, elősegítve ezzel a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját.

Borbás Károly, a Szerencsejáték Zrt. pécsi értékesítési régiójának vezetője kiemelte: „társadalmi felelősségvállalásunk meghatározó eleme a fogyatékossággal élők társadalmi integrációjának elősegítése, valamit befogadó szemléletformálás. A Játszótérépítési programunk is ezt testesíti meg, melynek fő üzenete, egyben mottója: „nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt”. Meggyőződésünk, hogy a társadalom fogékony a „gondolati akadálymentesítésre”, ennek megerősítésére, hogy a maival együtt már országszerte 32 befogadó játszóteret adtunk át.”

A játszótér ’komlószauruszos’ tematikája tudományos örökséget is igyekszik továbbvinni, ugyanis 1966-ban a komlói szénbányában fedezték fel az ún. Komlosaurus carbonis dinoszaurusz-lábnyomfosszíliát, amely az egyik első bizonyíték arra, hogy 200 millió éve dínók éltek a mai Magyarország területén. Ez a lelet fontos értéket képvisel, ezért döntött úgy Komló város vezetése, hogy a befogadó játszótér tematikája a dínókhoz kapcsolódik.

Polics József, Komló város polgármestere kiemelte: „rendkívül nagy öröm számunkra, hogy a Szerencsejáték Zrt. a településünket választotta és „A játék összeköt” program keretében Komlón is megvalósít egy játszóteret. A középületeink fejlesztése és korszerűsítése kapcsán önkormányzatunk mindig is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy azok akadálymentesen is megközelíthetőek és használhatóak legyenek. A támogatásnak köszönhetően a jövőben a településen már egy olyan játszótér is lesz, amely a fogyatékkal élő gyermekek számára is lehetőséget biztosít arra, hogy biztonságosan, az ő igényeiknek megfelelő körülmények között játszhassanak. Társadalmi elfogadásukat pedig tovább segíti az, hogy egészséges társaikkal együtt, közösen fedezhetik fel a játszóteret.

A gyerekeket többek között dínó kapu, inkluzív elefánt mászóka, régészeti lelőhely, Komlosaurus ülőke és okospad is várja. A megszokott kimagasló színvonal érdekében a játszóterek építésekor minden esetben mozgáskorlátozott parkoló, a parkolótól a bejáratig pedig szilárd útburkolat került kiépítésre.

A játszótérépítési program jószolgálati nagykövete Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó, aki érintett szülőként segíti a fogyatékossággal élők széleskörű integrációját.

A programhoz kapcsolódó további információkról a weboldalukon tájékozódhatnak.

Vissza