Hírek

A kezdő fizetésnél fontosabb a jó csapat – így vélekednek a pályakezdők

2021.06.07.

A munkahely kiválasztásánál a legfontosabb szempont a kellemes munkahelyi légkör, amit a karrierlehetőség, valamint a munka-magánélet egyensúlya követ – derül ki a Szerencsejáték Zrt. 2000 fős kvantitatív kutatásából. A nemzeti lottótársaság a kutatási eredményeket is alapul véve indította el Level UP! névre keresztelt utánpótlás- és gyakornoki programját, amelyre június 13-ig várja az érdeklődők jelentkezését.

Mi a fontos egy pályakezdő számára?

Munkáltatói szemmel a kutatás során kiemelten fontos kérdés volt, hogy melyek a fiatalok számára legfontosabb tényezők egy munkahely kiválasztásánál. A megkérdezetteknek - hét különböző szakterületen tanuló, vagy már végzett 2000 fiatal felnőtt - a kellemes munkahelyi légkör számít leginkább, ebben a válaszadók 69 százaléka egyetértett. Ezt követi, a válaszadók közel fele szerint a karrier és az előrelépési lehetőség, valamint a munka és magánélet egyensúlyának fenntartása. Az előző évek trendjeihez képest a kezdő fizetés nagysága (41%) csak a negyedik helyet foglalja el a fontossági sorban: továbbra is számít tehát, de a fiatalok manapság már más, kevésbé az anyagiakhoz köthető szempontokat is komolyan mérlegelnek a munkahelyválasztáskor.

Ahhoz, hogy egy munkáltató már rövid és középtávon is elkötelezetté tegye a pályakezdőket, a válaszadók 90 százaléka szerint átlátható karrierlehetőséget kell nyújtania. Ellentétben azzal a hétköznapi vélekedéssel, hogy a mai fiatalok nem terveznek hosszú távra, a kitöltők 87 százaléka teljes mértékben el tudja képzelni, hogy 5 évnél tovább dolgozik egy munkahelyen. Közel hasonló arányban (83%) jelölték meg, hogy a munka élvezete előbbre való, mint a fizetés mértéke. A kitöltők háromnegyedének a fejlődés és a szakmai előmenetel szintén kiemelten fontos.

A felmérés érdekes tanulsága, hogy a szakmai közbeszédben egyre gyakrabban felmerülő home office, a rugalmas munkaidő lehetősége, a külföldi tapasztalatszerzés, valamint az angol nyelv használata korántsem nyomnak olyan sokat a latba, mint azt a munkáltatók vélik.

Melyek a legszükségesebb kompetenciák?

A megkérdezettek közel kétharmada szerint egy pályakezdőnél az egyik legfontosabb készség, amivel rendelkezni kell, az a tanulási képesség. Ezt követi a jó problémamegoldó képesség és a megbízhatóság, amelyeket egységesen 45-45 százalékuk ítél alapvetőnek. Ezzel ellentétben a projektszemléletet, a vezetői affinitást vagy a stratégiai gondolkodást a válaszadók lényegesen kevésbé ítélték fontosnak egy pályakezdő esetén, az említésük aránya a 10 százalékot sem érte el.

A Szerencsejáték Zrt. végzősök és frissdiplomások körében végzett kutatásának eredményeként összeségében elmondható, hogy a fiatalok stabil, megbízható és kellemes légkörű munkahelyet keresnek átlátható karrierlehetőséggel.

A Level UP! program részletei

A nemzeti lottótársaság a felmérés eredményeit figyelembe véve építette fel Level UP! programját, amelyre június 13-ig jelentkezhetnek a pályakezdők. A Level UP! utánpótlás program 3 éves mentori támogatással segíti az újonnan belépők egyéni karrierútját, amelynek során igazgatóságokon és szakterületeken átívelő projektekben vehetnek részt, de akár projektvezetőként is bizonyíthatnak. Akik felvételt nyernek a programba, munkaidejük 20 százalékában képzéseken és fejlesztéseken vesznek részt, ezzel is erősítve az üzleti gondolkodásukat és a projektvezetési készségeiket. Az utánpótlás programon kívül a Level UP! gyakornoki lehetőséget is kínál a még felsőoktatásban tanulók számára. Ők a nemzeti lottótársaságnál egy éven át heti 20-30 órában szerezhetnek a tanulmányaikhoz illeszkedő munkatapasztalatot, az iskola végeztével pedig jelentkezhetnek az utánpótlás programba vagy teljes munkaidős pozícióra, ahol a piaci átlagnál magasabb juttatási csomaggal várjuk őket.

Kiket kérdeztek meg a kutatásban?

A Szerencsejáték Zrt. felmérésében egy speciálisan kialakított módszertan alapján 2019 fő, hét különböző szakterületen tanuló vagy már végzett fiatalt kérdeztek meg, akik 77%-ban a 18-24 éves korosztályból kerültek ki. A válaszadók 17%-a 25 és 30 év közötti volt, a fennmaradók pedig a 30 pluszos korosztályt képviselték. Közel fele-fele volt a nemek aránya: 44% férfi, 56% nő.

A LEVEL UP! program jelentkezési oldala: karrier.szerencsejatek.hu

Vissza