Hírek

Digitálisan is felelősen játssz

2020.04.23.

A járvány idején online és telefonon segítenek a Játék határokkal program szakemberei

A játék gyerekkorunktól kezdve az életünk része. Általa szerzünk készségeket, fejlődünk és szórakozunk. Legtöbbünk felnőttként is szívesen játszik, ám van, amikor a játék már nem játék többé, és a játékszenvedély problémát okoz. Az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. Játék határokkal elnevezésű programjának keretén belül fokozottan óvja játékosait a túlzásba vitt szerencsejáték káros következményeitől és a függőség kialakulásától. A segélyszervezet és a nemzeti lottótársaság a járvány ideje alatt ingyenes online és telefonos tanácsadást biztosít azok számára, akik úgy érzik, elhatalmasodott rajtuk vagy családtagjukon a játékszenvedély.

A jelenlegi járványügyi helyzetben a szociális élettől való távollét miatt leszűkülnek a szórakozási lehetőségek, így még inkább vonzóvá válik az online tér, az online játékok okozta örömök.  Vannak azonban, akik számára ez veszélyeket rejthet. A mérték nélküli online játék függőség kialakulásához vezethet, ezért fokozottan figyeljünk családtagjainkra és kérjünk segítséget, ha szükséges.

Figyelmeztető jelek:

  1. Naponta több órát tölt el úgy az online szerencsejátékkal, hogy közben teljesen kizárja a környezetét és elveszti az időérzékét.
  2. A szerencsejáték a munka és/vagy a magánélete rovására megy.
  3. Egyre több pénzt öl bele az online szerencsejátékba, és ha veszít, abban reménykedik, hogy visszanyeri újabb körökkel.
  4. Feszültséget érez, ha nem játszhat annyit, amennyit szeretne, vagy ha megzavarják játék közben.
  5. Nem tudja, hogy már mennyi pénzt ölt bele a szerencsejátékba, újabb és újabb összegeket kér kölcsön vagy hitel felvételét fontolgatja, esetleg már fel is vette.
  6. Tisztességtelen eszközökhöz folyamodik, hogy egyre több pénzt vagy időt szánhasson a játékra.
  7. Akkor is a játék körül forognak a gondolatai, amikor nem játszik.
  8. Nem tud aludni, mert a szerencsejáték körül forognak a gondolatai.

Amennyiben valaki a fenti 8 pontból bármelyiket tapasztalja magán vagy rokonán, hívja a Játék határokkal Információs pontok valamelyikét! Az Ökumenikus Segélyszervezet szakemberei akkor is rendelkezésre állnak, ha valaki nem teljesen biztos benne, hogy érintett a szerencsejáték-függőségben. Az egyéni tanácsadások a karantén ideje alatt telefonon és online (e-mailben vagy akár skype-on) is elérhetők, segítenek a probléma meghatározásában, a játékfüggőség leküzdésében.

A Játék határokkal programról a www.segelyszervezet.hu/jatek-hatarokkal oldalon vagy a ’Játék határokkal-segítség a játékfüggőségben szenvedőknek’ elnevezésű facebook csoportban olvasható bővebb leírás.

Vissza