Hírek

Dinamikus növekedésnek indult a digitális lottózás

2020.04.15.

A hazai játékosok körében egyre népszerűbbé válnak az sms alapú, illetve online lottófogadási formák: az elmúlt négy hét alatt rekordszinten, átlagosan 30%-kal növekedett az arányuk a nemzeti lottótársaság bevételeiben az év korábbi heteinek átlagához képest. A Szerencsejáték Zrt. országos tájékoztató kampányt indított a számsorsjátékok digitális formáinak népszerűsítésére, elősegítve a személyes kontaktusok csökkentését játékosai számára.

Hazánkban az ún. interaktív módok 16%-ot képviselnek a teljes szerencsejáték eladási spektrumból, míg a lottózókban és egyéb földi bolthálózatokban a társaság szerencsejátékainak 84%-át értékesítik. Ezek az arányok Európa más országaiban nagyon vegyesen alakulnak, de az unió tagállamainak 10%-os átlagával összehasonlítva elmondható, hogy hazánk átlag felett teljesít a digitális fogadási csatornák tekintetében.  

Az Európai Lottószövetség 2018-as adatai szerint az unió tagországainak szerencsejátszási szokásaira jellemző, hogy ugyan a digitális megoldások egyre növekvő tendenciát mutatnak, de még mindig főként a földi hálózatban, értékesítőhelyeken vásárolnak a játékosok és adják fel szelvényeiket, teszik meg fogadásaikat. Összehasonlítva az egyes országok nemzeti lottótársaságait, az online értékesítésben kiemelkedik a sorból Finnország az 52%-os, Észtország az 49%-os és Dánia a 42%-os arányával. Görögországé és Spanyolországé a negatív rekord, előbbi 0,8%, utóbbi pedig 2%-os átlagos éves internetes eladást produkált.

A járványügyi helyzet hatására jelentős elmozdulás indult meg a hazai lottófogadók körében a digitális csatornák irányába, és egyre többen választják az SMS-Lottót, az Okoslottó applikáció letöltését, illetve az internetes fogadási lehetőséget. Ma átlagosan 350 ezren játszanak a digitális fogadási formák valamelyikével, kétharmaduk a Szerencsejáték Zrt. weboldalát részesíti előnyben, azonban sokan fogadnak a mobilszolgáltatókon keresztül telefonszámlájuk terhére SMS-Lottón keresztül, illetve az Okoslottó alkalmazással is.

A Szerencsejáték Zrt. adatai szerint a lelkes ikszelők között egyre népszerűbb a digitális térben megtett fogadás, a fent említett játékformák közül az elmúlt négy hétben az év elejéhez képest csak a számsorsjátékok internetes forgalma átlagosan 40%-kal nőtt, az Okoslottó alkalmazáson és a mobiltelefonszámlák terhére játszott SMS-Lottó átlagosan 11%-kal, a társaság weboldalán regisztrációval rendelkező játékosok SMS fogadásai pedig átlagosan 26%-kal növekedtek.

A Szerencsejáték Zrt. egyes játékait vizsgálva az eddig eltelt 15 hétben összességében legtöbben a Puttót, valamint a Kenót játsszák digitálisan. Az elmúlt négy hét és az intenzív digitális kampány a termékeken belül is jelentősen növelte az interaktív forgalom részarányát, megdőlt a Joker, az Eurojackpot és a Kenó digitális heti értékesítési rekordja is. 

Lottózni otthonról is lehet

Már most látható, hogy a pandémiás helyzet hatást gyakorolt az eddig kialakult lottózási szokásokra, hiszen a digitális csatornákon történő eladások dinamikus növekedésnek indultak az elmúlt hetekben.

A fentieken túl fontos kiemelni, hogy a digitális térben tett fogadások számos előnyt tartogatnak számukra. Amellett, hogy gyorsan és egyszerűen használhatók, a kisnyeremények utalása a társaság fogadási rendszerében nyitott belső egyenlegre vagy a játékos által megadott bankszámlára történik. Nincs elfelejtett játék vagy fogadás, ugyanis nyeremény esetén, játékformától függően, a játékosok SMS-ben vagy e-mailben kapnak értesítést.

A Szerencsejáték Zrt. kéri a játékkedvelőket, hogy egészségük védelme érdekében, betartva a járványügyi szabályokat, elsősorban otthonról adják fel virtuális szelvényeiket. 

Vissza