Hírek

Egri helyszínnel bővült a Szerencsejáték Zrt. „Játék összeköt!” programja

2021.12.15.

„Egri Csillagok” tematikával nyitotta meg kapuit a 17. befogadó játszótér, Egerben. A Cifrakapu utca és Vallon utca sarkán elhelyezkedő inkluzív közösségi teret Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere és Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója adta át. Az eseményen beszédet mondott dr. Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is. A korábbi évekhez hasonlóan a megvalósítást idén is a limitált kiadású Nagykarácsony sorsjegyek bevételének egy részéből vállalta a nemzeti lottótársaság.

A város történelméhez szorosan kötődő, XVI. századi egri ostrom eseményeit bemutató regény tematikáját választották a most átadott befogadó játszótér tervezői. Az „Egri csillagok” nevet kapó közösségi parkban egy akadálymentes erőd és további kilenc játékelem várja a helyszínre érkezőket. A témakör és az eszközök kiválasztásakor azon túl, hogy a fogyatékossággal élő és ép gyermekek együtt tudjanak játszani, szempont volt az is, hogy minél szélesebb korosztály érdeklődésére számot tartó elemek kerüljenek telepítésre. Hazánkban ugyanis a 14 év alatti gyermekek közül minden tizenötödik érintetett a fogyatékosság valamely típusával.

A játszóterek építése során annak érdekében, hogy az egyetemes tervezés - nem pusztán akadálymentesítési megoldásokat kereső, hanem proaktív gondolkodásmódot feltételező tervezési metódus - szabályai maradéktalanul érvényesüljenek a Szerencsejáték Zrt. szoros szakmai partnerségben működik együtt a Mozgássérültek Budapesti Egyesületével (MBE), az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközponttal (ETIKK), valamint az Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élők Szolgálatában Egyesülettel.

„A nemzeti lottótársaság évek óta zászlóshajó szerepet vállal a fogyatékosságügy területén, aminek egyik kiemelt programja a befogadó játszóterek építése. A széleskörű szemléletformálást a Tarts Velünk egy akadálymentes jövőért!, kampány elindításával idén új szintre emeltük.” – hangsúlyozta Bánhegyi Zsófia. A Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója hozzátette: „Az akadálymentes jövő ugyanis nem csak a fizikai korlátok lebontásával érhető el, hanem már a gondolatokban meg kellene születnie. Hiszünk abban, hogy ha mindez már fiatal korban megkezdődik, utána már nem számít a mindennapokban, hogy kinek milyen fizikai, vagy szellemi akadálya van.”

A 2017 óta elérhető időszakos, limitált darabszámú - nagyságrendileg 2,5 millió példányban jelenik meg – Nagykarácsony sorsjegy minden évben nagy népszerűségnek örvend, az első 6 hétben általában elfogy a teljes sorsjegykészlet 2/3-a.

Nagykarácsony sorsjegy megvásárlásával játékosaink eddig 17 befogadó játszótér megvalósításához járultak hozzá, ugyanis az eladott sorsjegyek bevételének egy részéből valósul meg mind a tervezés mind pedig a kivitelezés. A befogadó játszóterekkel a következő helyeken lehet találkozni: IV., VIII., XVI., XVIII., XXI., XXII. kerület, Veszprém, Miskolc, Pécs, Sopron, Kaposvár, Debrecen, Tiszaföldvár-Homok, Esztergom, Nyíregyháza, Eger.

Mirkóczki Ádám polgármester az átadón elmondta: "Polgármesterként nagy örömömre szolgál, hogy Eger városa egy ilyen különleges játszótérrel bővülhet. Napjainkban egyre több megoldás kínálkozik arra, hogy a fogyatékkal élő embertársaink az élet minden lehetőségét ugyanúgy élvezhessék és kihasználhassák, mint egészséges társaik. Ez a játszótér ékes példa a társadalmi felelősségvállalásra, az elfogadásra és a segítségnyújtásra, hiszen a jövőben ezen a játszótéren egészséges és sérült gyermekek együtt, közösen játszhatnak majd. Köszönöm a Szerencsejáték Zrt.-nek a lehetőséget és a megvalósítást!”

Minden, „A játék összeköt!” programhoz kapcsolódó további információkról a https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot weboldalon tájékozódhatnak.

Vissza