Hírek

Hogyan lehet felelősen szervezni a fogadásokat?

2011.10.03.

Ki tudhat többet a sportfogadásról és a bundáról, mint az, aki „hivatalból” figyeli a meccseket, és állapítja meg az oddsokat? Az oddsmesternek is nevezett szakemberek speciális tudása óriási felelősséggel jár, ezért a Szerencsejáték Zrt. Odds Központjának vezetője név nélkül beszél arról, ők hogyan igyekeznek elejét venni a csalásnak.

A Szerencsejáték Zrt. nem csupán elvben támogatja a sport, a sportfogadások tisztaságának megőrzését. A 72 játékszervezőt tömörítő Európai Állami Lottó és Totó Szövetség (European Lotteries, EL) tagjaként többek között a szervezet iránymutatásai is segítik abban, hogy ne csak sikeresen, de felelősen is működjön. A társaság szakembere leszögezi, a felelős fogadásszervezéshez elengedhetetlen, hogy csakis a megfelelő téttel bíró sportesemények kerüljenek be a fogadási ajánlatba. „Azon eseményekre, ahol a felek tisztességtelen befolyásolásának veszélye fokozottan fennáll – például amatőr versenyek, alacsonyabb szintű utánpótlás viadalok esetén – a Szerencsejáték Zrt.-nél nem is lehet fogadni. Hasonlóképp, egy felelős játékszervező ajánlatában olyan fogadási típusok sem szerepelnek, amelyek kimenetelének bekövetkezése semmiféle kihatással nincs a végeredményre – mint például az első bedobás elvégzőjének kiléte.”

A proaktivitás és az elővigyázatosság mellett éppen olyan fontos a folyamatban lévő események követése is. Az EL tagjai ezért közös, mérkőzéseket monitorozó rendszert hoztak létre a hatékony információáramlás biztosítása érdekében. Az együttműködésnek köszönhetően a tagok gyanús odds-mozgások esetén nem csupán egymást, de a szervezettel szerződésben álló nemzetközi sportszövetségeket is értesíteni tudják, sőt, ezzel egy időben le is állíthatják a fogadást az adott eseményre. „A csalások megelőzésében szintén rendkívül hatékony segítség számunkra az a szoros kapcsolat, amit az illetékes sportszövetségekkel, a FIFA-val és az UEFA-val ápolunk a nemzetközi együttműködés révén” – mondja a szakértő. „Őket értesítve az azonnali beavatkozás is megvalósulhat, a kérdéses ügy kivizsgálása pedig akár még az esemény megkezdése előtt elindulhat”.

Ezeket az elveket az EL-tagokon kívül egyelőre egyik játékszervező sem alkalmazza a gyakorlatban. Ebben nagyon fontos szerepet játszik az is, hogy kevés szolgáltató vállalja, vállalhatja azt, hogy a fogadási események körének ilyen mértékű szűkítése miatt lemondjon a profit egy részéről. „Pedig a szigorú szabályok, és az önkorlátozás olyan tényezők, amelyeket mindenképp figyelembe kell venni, ha a játékszervező valóban a „győzzön a jobbik” elv érvényesüléséért küzd” – mondja a sportfogadási szakember.

A témáról bővebben, kommentelési lehetőséggel itt: Sporttárs blog

Vissza