Hírek

Hurrá, nyaralunk! Vagy mégsem?!

2021.10.27.

36 kockás vagy 24 kockás filmet vigyek a nyaralás​ra? E​z a kérdés gyakran felmerült. A filmeket aztán előhívtam és albumba tettem. Manapság folyamatosan a telefonommal fényképezgetek. Rengeteget és mindent.

Idén is elutaztunk, nagyon készültünk az útra. Boldogság volt, irány a tengerpart. Aztán ellopták a hátizsákom. Sirattam a kulacsomat, amin a kedvenc csapatom emblémája volt, a papírjaimat és a telefonomat az összes fényképünkkel. Eltűntek a képek a pálmafákról, a környező hegyekről, a homokos partról és a mosolyokról.

Csak a nyaralás idejére kapcsoltam ki a telefonom feloldókódját, mert féltem, hogy elvész a pillanat. Szeretem a telefonom. Elérem a közösségi oldalakat, levelezem rajta, ott bankolok, taxit hívok, vásárolok. Általában társított kártyával, jegyzetekben a jelszavakkal. Mindez egy pillanat alatt rossz kezekbe került.

Miért is kapcsoltam ki a feloldókódomat?! Aztán bevillant, hogy a „Z" egyik variánsa volt. Ezzel az erővel lehetett volna az „L" is. Teljesen mindegy. Plusz 2-3 perc „munka" és hozzáférnek a telefonomhoz.

A képek? Na igen. Használnom kellett volna valami felhőszolgáltatást. Persze ez önmagában még nem lett volna elég, mert ha automatikus mentéssel már megy is a telefonról az elkészült kép, még nem biztos, hogy az megfelelő minőségben kerül tárolásra és egy bizonyos adatmennyiség után már pénzkérdés a tárolás. Na meg emlékszem arra, amikor 2014-ben közel 100 híresség magáncélú fotója került nyilvánosságra. Híresség éppen nem vagyok, de nem szeretném az egész világ számára elérhetővé tenni a családi fotókat. Ilyenkor nem konkrét célpontokra utaznak amúgy sem, hanem azokat a fiókokat keresik, amelyek gyengén védettek, így könnyen támadhatóak.

Mit tehetnék? Hosszú jelszavakat kellene használnom, lehetőleg minden fiókhoz mást. A jelszavakat és a bejelentkezési információkat olyan helyre tenni, amely számomra könnyen hozzáférhető, de lehetőleg nem fel​törhető helyen van. Legalább a széf funkciót használhatnám a telefonomon és digitális eszközeim biztonsági mentése sem utolsó.

A legjobb és legkedvesebb képeimről pedig készítek másolatokat, azok mehetnek a felhőbe. De lementem őket a számítógépemre is, majd használok külső meghajtót, így lesz szabad tárhelyem is.

​Ti ne járjatok így, használjatok feloldókódot, megfelelő és változatos jelszavakat, melyeket mások számára nehezen elérhető helyen tároltok és mentsétek le a képeiteket, mert az emlékek megfizethetetlenek.

Vissza