Hírek

Így próbálnak szerencsét a női játékosok

2019.11.26.

 

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a férfiak, hanem a női játékosok körében is népszerűek a különböző típusú szerencsejátékok. Annak érdekében, hogy átfogóbb képet kapjunk a hölgyek játszási szokásairól, a Szerencsejáték Zrt. úgy döntött, hogy hiánypótló kutatást készít, amely kifejezetten ezt a témakört vizsgálja meg. A reprezentatív minta alapján készült felmérés néhány igazán érdekes tényre világított rá. Vegyük sorba, hogy melyek ezek.

A nők leginkább kedvelt játéka a kaparós sorsjegy, amely körükben majdnem háromszor annyira népszerű, mint a férfiaknál. Különösen igaz ez a fiatalabb, 18-29 éves korosztályhoz tartozó hölgyekre, ahol a válaszadók kétharmadának ez a kedvenc játéktípusa. A női játékosokat sokkal jobban lehet motiválni emocionális eszközökkel, mint a férfiakat: míg az „erősebb nem” elsősorban a nyereményért játszik, addig a nők számára a játék izgalma, a szórakozás az elsődleges. Emellett a hölgyek érzékenyebbek az akciókra és jellemzőbb rájuk az impulzusvásárlás is. A kutatás alapján elmondható az is, hogy amennyiben egy női játékos tudomást szerez egy új játékról, azt szívesebben próbálja ki, mint egy férfi.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi alapján választanak a hölgyek a sorsjegyek közül. A válaszadók alapvetően három meghatározó szempontot jelöltek meg: az első, hogy az adott játékkal nyertek-e már korábban, a második, hogy sok játék szerepeljen a sorsjegyen, a harmadik pedig az újdonság varázsa. Talán nem meglepő, de a nők választási szempontjai között szerepel a sorsjegy kinézete is. A három legnépszerűbb sorsjegy mindkét nem esetében azonos: a Fáraók Kincse, a Black Jack és a Buksza. Az ünnepi időszak közeledtével azonban a karácsonyi sorsjegyek iránt is óriási a kereslet, így a november 4-től bevezetett sorsjegypár, a Kis- és Nagykarácsony is nagy népszerűségnek örvend. A Nagykarácsony sorsjegy iránti érdeklődést tovább növeli, hogy megvásárlásával a játékosok a lottótársasággal együtt járulnak hozzá, hogy 2020-ban további befogadó játszóterek épülhessenek országszerte.

A sorsjegyek mellett a kutatás kitért a számsorsjátékokkal és a lottójátékokkal kapcsolatos attitűdökre is. Az eredményekből kiderült, hogy a nők több mint fele (59 százalék) kizárólag saját számokkal játszik, amelyek többségüknél valamilyen saját, vagy családi életeseményhez, – úgy, mint születésnap, évforduló – kapcsolódnak. 

 

Vissza