Hírek

Immáron ötödik alkalommal kapta meg az Európai Lottótársaságok Szövetségének felelős játékszervezési tanúsítványát az Szerencsejáték Zrt.

2022.06.22.

A Szerencsejáték Zrt. 2010-ben, a kelet-közép-európai régióban elsőként szerezte meg a European Lotteries (EL) felelős játékszervezési tanúsítványát. Szigorú normáinak köszönhetően azóta 2013-ban, 2016-ban, 2019-ben és idén ismét elnyerte ezt a nemzetközi minősítést. Öt alkalommal megszerzett elismeréssel az EL tagjainak kevesebb mint tízszázaléka rendelkezik. A hazai nemzeti lottótársaság a független, külső értékelő auditor jelentésére alapozott vizsgálat szerint, a minimum 75%-os küszöbértéket messze meghaladva összesített átlagban 95%-os eredményt ért el. A háromévente megújítandó, immáron ötszörös nemzetközi elismerést jelentő aranyoklevelet a szervezet éves közgyűlésén, Wiesbadenben vette át a Szerencsejáték Zrt. képviselője.

A Szerencsejáték Zrt. az Európai Lottótársaságok Szövetségének tagjaként 2010-ben kötelezte el magát amellett, hogy az EL European Responsible Gaming Standards Documentation Certification Framework előírásainak megfelel és részt vesz olyan független tanúsítási eljárásban, amely ellenőrzi, hogy a lottótársaság teljesíti-e a szabványban megfogalmazott követelményeket, előírásokat.

A nemzeti lottótársaság hosszú évek óta az aktuális törvényi kötelezettségeken túlmenően is szigorúbb normákat valósít meg játékszervezési tevékenysége folyamán, valamint működése során kiemelt figyelmet fordít minden olyan területre, amely a játékosok védelmét és széleskörű tájékoztatását, illetve a prevenciót szolgálja. „Új vállalati stratégiánk egyik alappillére a legmagasabb szintű felelős játékélmény biztosítása. A felelős játékszervezési elvek működésünk minden aspektusában érvényesülnek a kutatástól kezdve, többek között a játékfejlesztésen, kereskedelmen keresztül a marketing tevékenységig. Utóbbi keretében Magyarország egyik legszigorúbb reklámetikai kódexével rendelkezünk.” – mondta Mager Andrea, vezérigazgató. A Szerencsejáték Zrt. felsővezetője hozzátette: „Az újabb, immáron ötödik alkalommal elnyert nemzetközi minősítés komoly elismerést jelent számunkra és megerősít minket abban, hogy a felelős játékszervezés területén végzett munkánk eredményes, és az európai nemzeti lottótársaságok élvonalába helyez bennünket ezen a területen is.”

A 2022-es felelős játékszervezési tanúsítvány megszerzéséhez szükséges vizsgálat olyan játékszervezési területeket érintett, mint a kutatás, az alkalmazottak és az értékesítésben résztvevők képzése, a játéktervezés, a távszerencsejátékok, a reklám és a marketing, a játékfüggőség megelőzésének segítése, a játékosok nevelése, az érintett felek bevonása, illetve távszerencsejátékok/digitális csatornák.

A felmérés során a Szerencsejáték Zrt. a tíz pontos minősítési rendszer egyes részterületein az idei értékelésen is kiválóan teljesített. Eszerint, többek között rendszeresen felméri az érintett területeket reprezentatív kutatásokkal, az alkalmazottak és az értékesítésben résztvevők számára a társaság rendszeres tájékoztatást és képzést biztosít a témában és kizárólag olyan játékokat tervez, forgalmaz és vezet be, amelyek nem tartoznak a függőség kialakulásához vezető legveszélyesebb kategóriába. Összességében tehát elmondható, hogy az „Alkalmazottak képzése” és a „Játéktervezés” területén a maximálisan kiosztható pontot kapta a nemzeti lottótársaság.

Felelős játékszervezőként, a Szerencsejáték Zrt. működteti a „Maradjon játék!” elnevezésű ernyőprogramot és weboldalt, amelyet 2021-ben újított meg. Ennek keretében szakmai szervezetekkel együttműködve biztosítja a játékfüggőség hatékony és eredményes kutatását, megértését, megelőzését, valamint kezelését, beleértve a kiskorú, sérülékeny célcsoportok védelme érdekében létrehozott számos szakmai programot és etikus marketing megközelítést.

A játékfüggőség megelőzésének segítése érdekében a Szerencsejáték Zrt. számos alapítvánnyal és egyetemmel – többek között az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológiai Tanszékével - áll szoros kapcsolatban. 2012 óta működteti a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel a „Játék határokkal” elnevezésű országos programját, valamint játékfüggőség kezelésének és megelőzésének érdekében Információs pontokat hozott létre az ország 7 pontján.

Vissza