Hírek

Játékfüggőségről az ELTE-s konferencián

2013.02.27.

Az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszéke immáron hatodik alkalommal rendezte meg az új addikciós kutatásokat bemutató konferenciáját, melyre előadónak minden évben a szakma egy-egy jeles képviselőjét kérik fel. A beköszöntőt az Intézet igazgatója, a klinikai pszichológus, addiktológus Dr. Demetrovics Zsolt tartotta.

A konferencián kiemelt szerepet kapott egy, a Szerencsejáték Zrt. megbízásából végzett kutatás, melyben Gyollai Ágoston, Magi Anna, Dr. Demetrovics Zsolt és Paksi Borbála vettek részt. A kutatás célja egy olyan mérőeszköz létrehozása volt, melynek segítségével elvégezhető az egyes játéktípusok különböző veszélyességi kategóriákba történő besorolása. A kutatásról Paksi Borbála, szociológus számolt be. Az előadó bemutatta a közönségnek, hogyan jutott el a szakértői gárda a mérőeszköz létrehozásáig, hogy milyen lényegi szempontokat, előzetes tapasztalatokat vettek figyelembe annak megalkotásakor.

A magyar fejlemények bemutatása után Zsuzsika Sjoerds (VU University Medical Center, Amsterdam, The Netherlands) és a nemzetközi hírű Dr. Otto Lesch professzor (Medical University of Vienna, Austria) előadásai következtek. Sjoerds angol nyelvű prezentációja az alkalomszerű szerfogyasztás és az alkoholfüggőség az emberi agyban kimutatható változásaival foglalkozott, míg Lesch professzor, a Lesch-féle tipológia megalkotója, a különböző típusba tartozó alkoholfüggők eltérő gyógyszeres kezelésére hívta fel a figyelmet, igen élvezetes formában.

Vissza