Hírek

Kiberoktóber 2020 - Mi a „személyes adat” és miért fontos?

2020.10.28.

Mindannyian szeretünk online megosztani mindenféle tartalmakat, eseményeket az életünkről, és beszélgetni a barátainkkal és szeretteinkkel. Mivel azt internet elérhető mindenki számára és akadnak emberek, akik ezeket az online információkat rosszindulatú célból használják fel, ezért nagyon fontos, hogy megvédjük az online "személyes adatainkat". 2018 ilyen szempontból nagyon fontos év volt, hiszen májusban, amikor a GDPR hatályba lépett, a rendelet hatékonyan egységesítette, hogy a vállalatok hogyan kezelhetik a személyes adatainkat az EU-n belül. Ha egy picit többet szeretnél tudni erről, olvasd el ezt a rövid cikket.

Két fontos adatvédelmi szabály és néhány technikai ajánlás:


Gondold meg, hogy miről posztolsz.


Mielőtt bármit online posztolsz vagy feltöltesz, tarts egy pillanatnyi szünetet és gondolkozz. Tényleg annyira fontos mindent közzétenni és megosztani? Ha valaki folyamatosan, mindent megoszt online, akkor a kiberbűnözők sokkal könnyebben megtalálják a mintákat és profilozzák az illetőt. Tegyük fel, hogy bárki elolvashatja, amit online posztoltunk. Ha minden kedden és csütörtökön felteszel egy szelfit, miközben futsz vagy az edzőteremben vagy, egyeseknél ez azt jelenti, hogy fitt vagy, míg a rosszindulatú személyek esetében azt jelenti, hogy nem vagy otthon.... Micsoda nagyszerű pillanat arra, hogy betörjenek az otthonodba és ellopjanak mindent!

Akkor, amikor online szeretnél másokról megosztani dolgokat, próbáld meg magadat a helyükbe képzelni: szeretném, ha ő is online megosztana rólam videót, képet vagy posztolna rólam? Ha úgy érzed, hogy nem éreznéd jól magad fordított helyzetben, miért tennél ilyet másokkal? Ideális esetben próbálj hozzájárulást kérni, amikor mások életéből is megosztasz pillanatokat.

Korlátozd az online profilodhoz való hozzáférést. Mielőtt elkezdenél használni egy közösségi oldalt, játékot, vagy online platformot, mindenképpen ellenőrizd az adatvédelmi beállításokat. Sőt, ne vegyél fel ismerősnek olyan embereket, akiket nem ismersz. Lehet, hogy csak kíváncsiskodnak online, de az is lehet, hogy olyasvalakiről van szó, aki ártani akar neked.

Néhány technikai ajánlás.


Manapság egyre inkább elkerülhetetlen, hogy online lábnyomot hagyjunk magunk után. A helyzet az, hogy minél nagyobb az online lábnyomod, annál könnyebben tudnak profilozni vagy nyomon követni téged. Miért is? Néhány online szolgáltató azért követ embereket, hogy hirdetéseket jelenítsenek meg, vagy rávesznek arra, hogy rájuk kattints. Más emberek valójában személyes adatokat próbálnak megszerezni. Az első két szabály arról szólt, hogy elkerüld azt, hogy eláraszd a webet személyes információkkal. Most, íme egy apró technikai trükk, hogy korlátozzuk a digitális lábnyomunkat és elkerüljük, hogy lehallgassák az információinkat.

Használj privát böngészőt vagy többszörös web böngészőt. A legnagyobb webböngészők lehetőséget adnak arra, hogy "privát módban" szörfözz. A legfőbb előnye, hogy ha valaki másokkal is megoszt egy számítógépet otthon, akkor az emberek nem tudják majd a másik böngészési előzményeiket megtekinteni. Privát módban a webböngésző nem tárolja a cookie-kat és a webhely adatait, mivel azok törlésre kerülnek, amint az online munkamenetet bezárjuk. Az az igazság, hogy ha egyáltalán nem szeretnéd, hogy bárki is megnézze, hogy mit csinálsz online, a privát böngészés nem segít sokat. Továbbra is lehetővé teszi a webböngésző a szolgáltató számára, hogy megismerje, hogy milyen oldalakat látogatsz, de a "privát mód" mindenképp jó, mint első lépés. Több webböngésző használata pedig korlátozhatja az online nyomon követést. Ha valaki különféle webböngészőket használ különféle tevékenységekhez, korlátozni fogja azoknak az információknak a mennyiségét, - a digitális lábnyomod - ami egyféle böngészővel összegyűjthető.

Használj több keresőmotort. Az imént elmondottakhoz hasonlóan érdemes lehet több keresőmotort használni ahhoz, hogy megelőzzük, hogy hozzáférjenek a teljes böngészési előzményhez, csakúgy, mint más online információhoz. Az a jó hír, hogy vannak olyan keresőmotorok, amelyekbe be van építve az "adatvédelem", ami azt jelenti, hogy nem érdekli ezeket, illetve nem is gyűjti vagy osztja meg személyes adataidat kereskedelmi céllal. Ezek között említhetjük a DuckDuckGo-t és a StartPage oldalt.

Észrevetted már a "HTTPS" rövidítést, amikor böngésztél a neten? HTTPS a Hyper Text Transfer Protocol SEcure rövidítése, ami annyit jelent, hogy az adatokat amikor elküldöd ezekre a weboldalakra encryptálva, titkosítva lesznek. Leegyszerűsítve: nem lehet kiszimatolni a weboldalra küldött személyes információkat. Nem minden webhely használ HTTPS-t. Tehát, akkor amikor ez nincs ott, javasoljuk, hogy vegyél igénybe másik szolgáltatást.

Kapcsold ki a Wi-Fi-t, Bluetooth-t és a GPS-t


Javasoljuk, hogy kapcsold ki a Wi-Fi-t, Bluetooth-t és a GPS-t, ha nem használod azokat. A nyílt Wi-Fi kapcsolatok nem mindig használnak titkosítást, ami azt jelenti, hogy valaki a közelben potenciálisan befoghatja az interneten keresztül elküldött értékes adatokat, pl. a jelszavakat vagy más részleteket. A kiberbűnözök fel tudják törni az eszközödet a Bluetooth jelen keresztül, amikor az be van kapcsolva, illetve néhány alkalmazás és szolgáltatás hozzáférhet és GPS adatokat is tud gyűjteni, ahogy ezt az eszközön tárolt többi adattal is meg tudják tenni.

forrás: cybersecuritymonth.eu

Vissza