Hírek

Kimagasló szintet ért el a Szerencsejáték Zrt. árbevétele és közösségi kiadásokhoz történő hozzájárulása 2019-ben

2020.09.28.

A Szerencsejáték Zrt. a mai napon nyilvánosságra hozta a 2019. évi beszámolóját. A kedvező makrogazdasági adatok és a lakosság szabadon elkölthető jövedelmének pozitív alakulása támogatóan hatott a szerencsejáték keresletre. A nemzeti lottótársaság jelentős működési hatékonyság növelő intézkedéseket, digitális csatorna-, és termékfejlesztéseket vezetett be a tavalyi év folyamán, amelynek következtében 10 százalékot meghaladó árbevétel növekedést ért el a vállalat.

A legrégebbi termékcsaládnak számító számsorsjátékok értékesítése 131,4 milliárd forinttal zárt, amely a 2018-as évnél 9,7%-kal magasabb. Ebben különösen az Ötöslottó, a Hatoslottó és a Joker tavalyi év tavaszán és év végén tapasztalható jelentős főnyeremény halmozódásának, valamint a Szerencse Hetek különsorsolásos akcióknak volt nagy szerepe. A közel kétszámjegyű növekedés különösen az elmúlt években stagnáló európai piaccal való összehasonlításban kiemelkedő.

A sportfogadási játékok ugyancsak kiugró eredményeket produkáltak, hiszen a termékcsoport annak ellenére tudott 10,4%-kal, 255 milliárd forintra bővülni, hogy a tavalyi év során nem került sor sportfogadási szempontból kiemelkedő labdarúgó világeseményre. A társaság folyamatosan bővítette a fogadható piacokat és sportágakat, valamint tovább fejlesztette a támogató szolgáltatásokat (pl. live video streaming, élő fogadások, TippmixRadar applikáció, tippmix.hu weboldal) is. A földi értékesítő hálózatban játszható Tippmix esetében 9,2%-os (179,4 milliárd forintos árbevétel), az online elérhető Tippmixpro esetében 13,9%-os (74,1 milliárd forintos árbevétel) növekedés figyelhető meg, így a játékcsoport árbevételi részaránya továbbra is jelentős, a teljes forgalomból 47,1%-os arányt tesz ki.

A sportfogadási játékoknál a sorsjegyekből származó árbevétel bővült még nagyobb mértékben, hiszen ez a szegmens a tavalyi évnél 11,9%-kal magasabb, 125,3 milliárd forintos bevételi számokat hozott. Ennek döntő oka, hogy a különböző árkategóriában az állandó sorsjegyek mellett folyamatosan megújuló termékkínálattal találkozhattak a játékosok. 2019-ben hat alkalommal jelent meg új sorsjegy vagy sorsjegy-család.

A társaság összességében 114,4 milliárd forinttal, azaz árbevételének ötödével járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához, különböző adók, járulékok, díjak, osztalék formájában 2019-ben, mely arányaiban az európai lottótársaságok trendjébe illeszkedik.

„A tavalyi év során leraktuk hosszú távú működésünk alapjait annak érdekében, hogy a szerencsejáték piacban rejlő lehetőségeket minél teljesebben kiaknázzuk. Az eredmények mögött több olyan döntés áll, amely jelentős változást eredményezett a cég működésében. 2019 júniusától új szervezettel kezdtük meg működésünket, amely sikeresen felkészítheti a nemzeti lottótársaságot az előttünk álló évek üzleti kihívásaira. Hatékonyabb és versenyképesebb értékesítés szervezési modellre tértünk át, egy irányítás alá vonva a földi és digitális hálózati folyamatokat, összehangolt tervezéssel. Részben beértek, illetve megindultak azok a fejlesztéseink, amelyek alapvetően alakítják át a játékosélményt, sikeresen felvéve a versenyt a hazánkban engedély nélkül működő globális online sportfogadási szereplőkkel.

A 2020-as évben terveink szerint ellensúlyozzuk a koronavírus-járvány negatív hatásait és a tavalyi évet meghaladó bevételt érünk el idén is. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a járványra értékesítés ösztönzéssel és fejlesztésekkel válaszoltunk; kiemelném játékosaink digitális csatornák felé való terelését, hálózatvédelmi és fejlesztési akcióterv elindítását 2100 partnerünk részére és új online játékaink fejlesztését. E-sportokra már augusztus óta lehet fogadni, míg az online sorsjegy ősszel, a virtuális sportjátékfogadás pedig várhatóan 2021 elején jelenhet meg a kínálatban” - fogalmazott dr. Czepek Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója.

A Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősségvállalási tevékenységnek középpontjában a felelős játékszervezés áll. Olyan tudatos, a törvényi kötelezettségen is túlmutató működés ez, amellyel – annak ellenére, hogy játékai nem a veszélyes, függőség szempontjából kockázatos kategóriába tartoznak – a nemzeti lottótársaság igyekszik megóvni játékosait a túlzásba vitt szerencsejáték káros következményeitől és a felnövekvő új generációt a függőség kialakulásától. Felelősséget visel a környezet iránt, gondoskodik a játékosainak védelméről, tisztességes magatartást tanúsít munkavállalóival szemben.

Vissza