Hírek

Ma is szól az 54 éves Lottó-zenekombinát

2012.03.06.

Az akkortájt is kuriózumnak számító zenegépből mindössze néhány egyedi darab készült a Sportfogadási és Lottóigazgatóság megrendelésére.

Figyelemreméltó korba lép idén az Ötöslottó. Már születése évében, 1957-ben népes rajongó tábort gyűjtött maga köré, de a Facebookon lájkoló generációk játékkedvét is megérinti olykor a milliárdosra hízó főnyeremény. - A kezdeti időkben a nyereményalap tíz százalékát tárgynyereményekre fordította a lottótársaság, és már a játék indulását követő 4. játékhéten 1957. április 5-én sor került az első tárgynyeremény sorsolásra, melynek fődíja egy Wartburg személygépkocsi volt – mondja Jánoska Andrea a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs osztályvezetője. - A használati tárgyakon - TV, rádió, mosógép, stb. – kívül a játékosok körében a berendezett öröklakások váltak igazán népszerűvé. Budapest számos pontján máig megtalálhatók azok a lottó társasházak, melyekben a szerencsés nyertesek lakás tulajdonossá váltak. Voltak, akik Balatonszabadi Sóstón jutottak nyaralóhoz, családi házhoz – mondja Jánoska Andrea. A 80-as évek végén, a hiány gazdaság elmúltával a használati tárgyak vonzereje is megcsappant, így a tárgynyeremények helyébe a jelentősebb pénznyereményekkel kecsegtető akciók léptek. A játékosok némelyike azonban nagy gonddal vigyázta egykori nyereményét, így maradhatott meg szinte kifogástalan állapotban egy zenekombinát, a tárgynyeremény sorsolások hőskorából.

- Hét éve lettem figyelmes egy hirdetésre – kezdi történetét Herczeg István veszprémi televízió műszerész, az antik műszaki ritkaságok elismert gyűjtője. – Egy zenekombinátot kínált megvételre egy budapesti úr, aki még az 1958-ban tartott tárgynyeremény sorsoláson nyerte meg a készüléket. Az impozáns diófa bútordarab 2,5 méter széles, a súlya két mázsa és az akkoriban szinte elérhetetlennek számító, legújabb készülékek mindegyikét egyetlen egységbe foglalva tartalmazza. Részei az első magyar gyártmányú Orion televízió és URH-s rádió, egy lemezjátszó, egy magnetofon, ébresztő óra, kivilágított bárszekrény, továbbá a szekrény aljában elhelyezett erősítő több hangszóróval. A bútornak is tetszetős készülék alján máig látható a négylevelű lóhere, a szerencse szimbóluma – mondja Herczeg István a gép tulajdonosa, aki a berendezés egykori nyertesétől azt is megtudta, hogy annak idején választani lehetett a nyereménytárgy illetve a készpénz között. A készülék olyan értéket képviselt akkoriban, hogy egy lakást lehetett venni az árából. Mivel neki már volt lakása, a zenekombinátot választotta. A kortörténeti érdekességnek is beillő tárgy jelenleg a verőcei Öreg Rádiók Múzeumában várja a látogatókat tavasztól.

Vissza