Hírek

Miért fontos az információbiztonság?

2019.10.25.

Egy promóciónak álcázott kísérlet során több, mint 200 fiatal személyes adatait sikerült könnyedén megszerezni.

A Digitális Immunerősítő Program keretei között létrehoztak egy kamucéget, és felkínáltak pár csábító kamunyereményt. Csak „regisztrálni” kellett – persze a személyes adatok megadásával. A neten szörfölve egyáltalán nem ritka, hogy valamilyen nyereményjáték jön szembe az emberrel, ahol az értékes nyeremény feltétele, hogy regisztrálni kell – a személyes adatok megadásával. Ismerős a szitu? És vajon ilyenkor hányan gondolkodnak el rajta, hogy tényleg egy valós, megbízható cég, szervezet, portál áll-e az egész mögött – vagy esetleg adathalász hekkerek?

A dolog lényege, hogy „alapítottak” egy kamu filmes céget, nagyon meggyőzőnek tűnő logóval, és minden egyébbel, amire csak az ilyesmihez szükség van. A csapdát pedig egy plázamoziban állították fel, ahol a gyanútlan áldozatok sorra adták meg a legbizalmasabb adataikat. Szerencsére ez a kísérlet most teljesen ártalmatlan figyelmeztetés volt csupán, ami a benne résztvevőket biztosan elgondolkodtatta. Valószínű, hogy ők soha többet nem fogják megadni az adataikat bárkinek az első szóra. Reméljük, hogy azok is elgondolkodnak adataik biztonságáról, akik csak megnézik a tanulságos felvételt. Talán mondanunk sem kell - de azért leírjuk -, hogy a promóció során szerzett összes adatot és infót a felvételek rögzítése után a hazai és uniós szabályoknak megfelelően azonnal törölték. De legyetek résen, mert nem mindenki ennyire jó fiú!

Az adatkísérlet videóval az volt a cél, hogy rádöbbentsék a fiatalokat, nem minden esetben kell profi hekkernek lennie valakinek ahhoz, hogy a féltve őrzött adatainkat megszerezhesse. Gyakran fordul elő ugyanis, hogy saját óvatlanságunk miatt kerülünk kellemetlen helyzetbe és mi magunk adjuk át személyes adatainkat illetéktelenek számára. Ezért is nagyon fontos, hogy ne csak abból álljon a digitális védekezés, hogy megfelelő vírusirtókat teszünk a gépeinkre, telefonjainkra, vagy bonyolult jelszavakat adunk, hanem abból is, hogy odafigyelünk és óvatosabban, gyanakvóbban kezeljük a hozzánk érkező e-maileket, adathalász kísérleteket.

Digitális Immunerősítő Program adatkísérlet videó:

Forrás: mydip.xyz
Forrás: www.ujnemzedek.hu

Vissza