Hírek

Németország aranylábú hölgyei otthon kaphatnak koronát

2011.06.27.

Az A-csoport különösen nagy figyelmet kap majd, lévén ebbe a négyesbe sorsolták 2010 novemberében a rendező, és egyben címvédő Németország válogatottját. A keret – a német szokásoknak megfelelően – remek vegyítése a sokat megélt, tengersok tapasztalattal felvértezett, de még mindig a szűk elithez tartózó játékosoknak, és a feltörekvő, bizonyítási vágytól fűtött, mindenre elszánt fiatal labdarúgó hölgyeknek. A rutint többek között a világbajnokságok történetének legeredményesebb góllövője, Birgit Prinz képviseli, tőle ezen a világbajnokságon is újabb és újabb találatokat vár szakvezető és szurkoló egyaránt. Egy nagy hiányzója lesz azonban a német csapatnak, mégpedig a Magyarországon született, de némethonban felnövő Marozsán Dzsenifer, aki nem elsősorban a Kanada, Franciaország és Nigéria elleni csoportmérkőzéseken, sokkal inkább az esetleges Brazília, avagy Egyesült Államok elleni egyenes kieséses csatákban hiányozhat majd. De az elődöntő elérése még nélküle is minimális elvárás a rendező ország válogatottjával szemben, bár gyanítjuk, ha az elvárások okozta teherrel és a hazai környezet plusz nyomásával jól birkóznak majd meg a németek, az aranyérem is könnyedén meglehet.

A kihívók sora természetesen hosszú, ráadásul egyre több női válogatott képvisel remek játékerőt. Elsőként mégis a 2007-es vb ezüstérmesével, Brazíliával illendő kezdeni, mégiscsak náluk játszik a világ legjobb játékosa, Marta. Azonban a technikai képzettség, és a remek egyéni adottságok – ahogy mostanság már a férfiaknál sem – nem jelent egyet az aranyérem automatikus megkaparintásával. Várhatóan a 2011-es vb-n minden eddiginél nehezebb dolga lehet az első hely megszerzéséért folytatott csata során, s már rögtön a D-csoportban megnehezítheti a dolgukat Ausztrália, avagy Norvégia masszivitásra építő válogatottja.

A C-jelű négyesben kapott helyet a kétszeres világbajnok Egyesült Államok válogatottja, amely azért az utóbbi években nem úgy teljesített, mint az elvárható lett volna. Példának okáért a CONCACAF-zóna selejtezőjéből nem egyenes ágon jutottak ki a világbajnokságra, hanem pótselejtezőre kényszerülve lehetnek ott Németországban. Pia Sundhage együttesének nehéz csoportbeosztás jutott, lévén Észak-Korea az utóbbi évek utánpótlás-tornáin rendre érmet szerzett, s azokból a korosztályokból most már sokan a felnőtt válogatottban is alapembernek számítanak. Ráadásul a C-csoportban kapott helyet a dél-amerikai kontinens második helyen kijutó nemzeti tizenegye, Kolumbia csapata, no és a mindig remek játékerőt képviselő, a női futball egyik „élharcosának” számító Svédország csapata is. Ha ebből a négyesből csoportelsőként mennek tovább Hope Soloék, akkor onnantól kezdve már komolyan éremesélyesként kell számolni velük, függetlenül az utóbbi évek botladozásaitól.

A három – vagy Észak-Koreát is beleszámítva négy – nagy favorit mellett vannak még olyan gárdák, amelyek komoly meglepetést okozhatnak. A B-csoportban találjuk azt a válogatottat, amely – többedmagával – az Egyesült Államok észak-, és közép-amerikai hegemóniáját megszakította a mostani világbajnokság selejtezőin. Mexikó női labdarúgói fennállásuk legjobb játékát nyújtották a selejtezők során, és ha azt a formát a németországi tornán is hozni tudják, a negyeddöntő elérése rutinfeladatnak tűnik. Persze ott lesz majd a mexikóiak mellett Japán csapata is a kvartettben, márpedig róluk, és az ő technikai felkészültségükről minden, a női labdarúgás világában jártas szakíró ódákat zeng. Ahogy a játékuk sebességét is mindenki kritizálja, lévén az az általánosan elfogadott nézet, hogy a japánok túlzottan lassan játsszák ezt a gyönyörű társas játékot, ami a legmagasabb szinten eddig mindig megbosszulta magát az egyenes kieséses szakaszban. A torna „sötét lovainak”, két, a saját selejtező-zónáját megnyerő válogatottat tartanak. Ausztrália Ázsiában bizonyult a legjobbnak, Kanada pedig a CONCACAF-zóna selejtezőit zárta az első helyen. Hogy mennyire számítanak ezek után titkos favoritnak, azt ki-ki döntse el maga, ahogy az is gyorsan kiderül majd, hogy valójában mennyit érnek a remek selejtezős eredmények. Lévén az ausztrálok majd a brazilok és norvégok ellen, Kanada pedig a rendező és címvédő ellen mutathatják meg, mire képesek.

-rk-

Vissza