Hírek

Nőnek a nyereményösszegek a lottójátékoknál, január 1-től nem terheli személyi jövedelemadó a lottónyereményeket

2023.12.27.

Az Országgyűlés döntése alapján 2024. január 1-től a lottónyeremények személyi jövedelemadó mentességet élveznek. A nyeremények után járó adót eddig a Szerencsejáték Zrt. fizette meg a játékosok helyett, így a nyertesek már az adóval csökkentett összeget kapták meg. Az szja-kötelezettség megszűnésének köszönhetően a lottójátékoknál nagyobb nyereményösszeg várja a játékosokat, miközben az alapjátékár nem változik.

A számsorsjátékokon (Ötöslottó, Hatoslottó, Skandináv lottó, Eurojackpot, Luxor, Joker, Kenó, Puttó) 2024. január 1-ét követően elért nyeremények után már nem kell személyi jövedelemadót fizetnie a nemzeti lottótársaságnak. Ennek köszönhetően változatlan alapjátékár mellett, minden számsorsjáték esetében megnövekedik a nyereményösszeg.

Emellett az szja-mentesség bevezetésével a nyeremény visszafizetési arányok javulnak és lehetőség nyílik a jövőben új számsorsjátékok fejlesztésére is.

A lottójátékok a játékszenvedély szempontjából alacsony kockázatú játékoknak minősülnek. Az ezt vizsgáló, nemzetközileg alkalmazott célszoftver a legalsó, vagyis az alacsony kockázatú kategóriába sorolja a számsorsjátékokat. A Szerencsejáték Zrt. számos intézkedése és játékosok számára biztosított szolgáltatása segíti a szerencsejáték-függőség kialakulásának megakadályozását, illetve a játékfüggőség kezelésének támogatását. Ezeket az erőfeszítéseket igazolják a társaság rendszeresen meghosszabbított felelős játékszervezői tanúsítványai is.

Vissza