Hírek

SZERENCSEJÁTÉKOS SEGÉLYSZOLGÁLAT A SZERENCSEJÁTÉK ZRT. TÁMOGATÁSÁVAL

2020.08.07.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) szakértői gárdája – a kezdetek óta (2013) a Szerencsejáték Zrt. támogatásával – anonimitás és teljes titoktartás mellett működteti a Szerencsejátékos Segélyszolgálatot, amelynek célja a szerencsejáték-problémával küzdők és hozzátartozóik számára történő segítségnyújtás, tanácsadás, valamint a hívók támogatása abban, hogy eljussanak olyan szakkellátó-helyekre, ahol hosszútávú terápiás segítséget kaphatnak. A szolgáltatás ingyenes, képzett ügyelők bevonásával, előítéletektől és stigmatizálástól mentesen, teljes anonimitást biztosítva vehető igénybe, így a hívások beérkezésekor semmilyen adatfelvétel vagy regisztráció nem történik. A segélytelefonra érkező hívásokat a tanácsadásra kiképzett ügyelők fogadják hétköznapokon 15 és 19 óra között, összesen heti 20 órában.

Az ELTE Pszichológiai Intézetében együtt megvan az a szakmai kompetencia, amelynek bázisán egy ilyen többrétű szakmai tudást igénylő szolgáltatást felelősségteljesen lehet működtetni. Az intézet hosszú évek óta intenzíven foglalkozik a területtel, több munkatársuk nemzetközileg elismert szakértője a témának, illetve számottevő tanácsadói és terápiás tapasztalattal is rendelkeznek.

A szolgáltatást egyaránt kereshetik a szerencsejáték-problémával küzdők, illetve akik úgy érzik, hogy a játéktevékenységük akár a legkisebb mértékben is problémát jelenthet az életvezetésükre, kapcsolataikra, munkájukra, illetve életük bármely egyéb területére. A hívók jelentős része a hozzátartozók, barátok közül kerül ki, akik abban kérnek segítséget, hogy miképpen tudják családtagjuk támogatni, illetve ők maguk hogyan küzdjenek meg a családtagjuk függősége okozta családi és egyéb problémákkal. Az ügyelők a tanácsadás mellett a megfelelő szakellátó-helyre is irányíthatják a problémákkal küzdőket.

A Segélyszolgálat telefonos elérhetősége mellett, ma már email-en és Skype-on keresztül is igénybe vehető. A szolgáltatás tartalma is bővült az idők során, így ma már nem csupán a szerencsejáték-probléma, hanem a videojátékok használatával összefüggő problémák és helyzetek kezeléséhez is segítséget nyújt.

Mivel a hazai és a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a szerencsejáték-problémával küzdők speciálisan nehezen elérhető és nagyon alacsony segítségkérési hajlandósággal jellemezhetőek, ezért a Szerencsejáték Zrt. kiemelt hangsúlyt fektet - felelős játékszervezői programja keretében - az érintettek megszólítására és tájékoztatására. A vállalat elsődleges célja, hogy a problémával küszködő szerencsejátékosok és családtagjaik számára hathatós, valós segítséget nyújtson, valamint olyan információs és tanácsadó felületeket biztosításon, amelyek a szerencsejáték iránt érdeklődők esetében a kikapcsolódást és szórakozást szolgáló játék lehetőségét erősíti a problémás játék kialakulásával szemben.

A szolgáltatás igénybevételére az alábbi csatornák állnak rendelkezésre:
Segélytelefon: 06-1/411-6778
Email: szerencse@ppk.elte.hu
Skype azonosító: ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat
Facebook: https://www.facebook.com/elteszerencsejatekossegelytelefon/
Website: https://pszi.ppk.elte.hu/content/elte-szerencsejatekos-segelytelefon.t.13328?m=4578

Vissza