Hírek

Tizenegyezer érintetthez jutott el a fogyatékossággal élők integrációjáért indított Adj Egy Ötöst! iskolai program

2019.05.24.

Sajtóközlemény – Budapest 2019. 05. 24. Közel száz iskolából jelentkeztek pályázattal idén a diákok a Szerencsejáték Zrt. által három éve elindított, Adj Egy Ötöst! nevű iskolai szemléletformáló programra. Az országossá bővült kezdeményezés célja, hogy a gyermekek minél fiatalabb korban találkozzanak a fogyatékosság ügyével, hiszen a gyermekkorban elkezdődött szemléletváltás folyamat nyújtja a leghatékonyabb eredményt. A nyertes pályaműveket ünnepélyes keretek között díjazták pénteken a Groupama Arénában több, mint 500 ép és fogyatékossággal élő gyermek részvételével.

A Szerencsejáték Zrt. felelős állami vállalatként, közel 200 megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatójaként kiemelt hangsúlyt fektet a fogyatékossággal élők társadalmi integrációjára.  A nemzeti lottótársaság és a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT), elsőként csatlakozott az Európai Lottótársaságok Szövetségének kezdeményezéséhez 2015-ben, amelynek keretében megvalósította hazánkban a spanyolországi ONCE (Organización Nacional De Ciegos Españoles) 35 éve sikeresen működő iskolai szemléletformáló programjának adaptációját.

Az országos program szakmai kidolgozását és szervezését az 1993-ban létrejött Salva Vita Alapítvány végzi, amely megalakulása óta a fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségéért, társadalmi befogadásáért dolgozik.  A kezdeményezéshez az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara nyújt kiemelt szakmai támogatást a kezdetektől.

Az Adj Egy Ötöst! program kifejezetten az iskolai korosztályhoz szól. A szemléletformáló kezdeményezés alapját évről-évre egy általános iskolai, felső tagozatos és középiskolás diákcsoportok számára országosan meghirdetett pályázat adja. Ennek keretében a diákok csoportmunkában tervezik meg, hogy milyen programon vennének részt szívesen fogyatékos gyermekekkel vagy felnőttekkel; akár egy teljes iskolai közösség is részt vehet az adott aktivitásban. A pályázat célja idén is az volt, hogy a felnövekvő generáció személyes találkozáson és élményeken keresztül ismerkedjen meg a fogyatékossággal élő emberekkel. A programok sikeres megvalósítása érdekében a Salva Vita Alapítvány a megvalósító osztályok tanárai számára tréninget biztosított, ezen kívül a legtöbb programot mentor felügyelte. Szükség esetén tapasztalati szakértőt biztosítottak, aki saját maga is fogyatékossággal élő személy, így érintettségéből adódóan hitelesen vett részt a programban, segítve a szakszerű megvalósulást. A diákok és a tanárok fogyatékossággal kapcsolatos attitűdjét, előzetes tapasztalataikat a szervezők bemeneti kérdőívvel mérték, majd a program zárásakor kimeneti kérdőívet vettek fel velük.

A közel egy éven keresztül zajló program fontos lezáró szakasza a verseny, ahol a pályázók a személyesen átélt közösségi élményüket osztják meg a pályázat keretei között másokkal film, fotó, rajz vagy írásos jelentés formájában, mint követendő példát, jó gyakorlatot. Az ideális programterv ötletes, alacsony költségvetésű, és minden résztvevő számára kellemes időtöltést jelent. A legjobb 12 pályaművet szakmai zsűri választja ki, a díjakat egy nagyszabású, zenés gyermekműsorral egybekötött díjátadón adják át. Idén is számos kreatív ötlet született a programok tervezése és megvalósítása során. Az új példák mellett a régebb óta működő jó gyakorlatok is beépültek a programba, új lendületet adva a kezdeményezésnek, és közel megduplázva a résztvevők számát.

A 2018/19-es pályázati ciklusban az Adj Egy Ötöst! weboldalára 103 regisztrációt követően 89 megvalósult pályamunkát töltöttek fel a tanárok, szülők és diákok. Idén a Groupama Aréna adott helyet az 520 gyermeknek, kísérőiknek és a pályaművek megvalósításában közreműködő tapasztalati szakértőknek.

A legjobb pályázatoknak járó oklevelek és pénzdíjak átadásában Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, dr. Czepek Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, Heidl Szilvia a Salva Vita Alapítvány pénzügyi és operatív vezetője, valamint Hozleiter Fanny, Mosolyka, az iskolai program jószolgálati nagykövete is közreműködött.

 

 „A nemzeti vagyont és ezen belül az állami vállalatokat felügyelő miniszterként rendkívül fontosnak tartom, hogy az állami tulajdonban lévő vállalatok példát mutassanak más piaci szereplőknek a társadalmi felelősségvállalás területén végzett tevékenységükkel. Ezen a területen pedig a Szerencsejáték Zrt. kiemelkedő munkát végez. Az Adj Egy Ötöst! program indulása óta 61 településen, 103 iskola bevonásával mintegy 11 ezer emberhez jutott el. A program keretében a gyermekek személyes találkozásokon és élményeken keresztül ismerkedhetnek meg a fogyatékossággal élő társaikkal. Ezek a közös élmények, tapasztalatok megerősítik a gyermekek közötti kapcsolatokat, barátságok születhetnek, amik alapjaiban változtathatják meg a diákok fogyatékossághoz történő hozzáállását, nyitottabbá és elfogadóbbá tehetik őket és környezetüket” – mondta Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

 

Mi, a nemzeti lottótársaságnál a szívünkön viseljük a fogyatékossággal élők ügyét, hiszen közel 200 megváltozott munkaképességű kollegámmal dolgozom jómagam is egy cégben. Három évvel ezelőtt is azért álltunk a program mellé, mert fontosnak tartjuk, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz az ép és a fogyatékossággal élő személyek, akik egy országhoz, egy közösséghez tartoznak. Éppen ezért a közös élmények, tapasztalatok megszerzését is fontosnak tartjuk, amelyet nem lehet elég korán elkezdeni. Az „Adj Egy Ötöst!” program minden iskolást arra sarkall, hogy valódi kapcsolatot keressen kortársai felé, közös események, kalandok segítségével” - hangsúlyozta dr. Czepek Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója.

 

 

„Az Adj Egy Ötöst! program a személyes találkozások, közös élmények segítségével csökkenti a fogyatékossággal élő emberekkel szembeni félelmeket, előítéleteket, és ez óriási ajándék nem csak a fogyatékossággal élő embereknek és családjaiknak, hanem a diákoknak és végső soron mindannyiunknak”  - mondta Heidl Szilvia, a Salva Vita Alapítvány pénzügyi és operatív vezetője.

 

Az Adj Egy Ötöst! programmal kapcsolatos további információkról a sajto@szerencsejatek.hu e-mail címen érdeklődhetnek.

 

Szerencsejáték Zrt. Kommunikáció

 

Vissza