Hírek

Újra itt a Talentométer, a Szerencsejáték Zrt. tehetségkutatója

2015.09.11.

A szerencse szívesen szegődik a tehetség nyomába

Idén ötödik alkalommal hívtuk életre a Talentométert. A hatalmas sikerű élőzenei tehetségkutató impozáns listával büszkélkedhet. Az elmúlt négy évben több mint kétezer (!) zenekar és előadó nevezett, több mint száz zenekar jutott el a hajón tartott elődöntő-koncertekig, és több tucatnyian részesültek a díjakban.Valószínűleg idén sem lesz ez máshogy, a fellépők és zenekarok szeptember 30-áig öt műfajban jelentkezhetnek a www.talentometer.hu honlapon, és ugyaneddig szavazhat rájuk a közönség.

Az öt zenei kategóriában a szakma komoly képviselői gondoskodnak arról zsűritagként, hogy a legjobb produkciók megkapják az őket megillető figyelmet:

pop/rock: a Supernem énekese, Papp Szabolcs;

hiphop/reggae: az Irie Maffia és a Zuboly rappere, Busa Pista;

metál: az Ektomorf frontembere, Farkas Zoltán;

világzene/népzene: a Deti Picasso és a Wattican Punk Ballet énekesnője, Gaya Arutyunyan;

jazz: a Kéknyúl és ezernyi más zenekar billentyűse, Premecz Mátyás.

A nevezett előadók és zenekarok közül ők, illetve a szakma más képviselői választják ki azokat, akik továbbjutnak az élő elődöntőkbe. Műfajonként kilenc produkció - ennyit enged tovább a szigorú, de igazságos zsűri, ami ugyan alacsonynak tűnő szám, de így is negyvenöt továbbjutóról van szó. Melléjük kerülnek azok, akiket a közönség juttat tovább - a talentometer.hu-n ugyanis közönségszavazás is van. Minden műfajban a legtöbb szavazatot kapott produkció automatikusan továbbjut a középdöntőkbe. A zsűri és a közönség tehát ötven fellépőt enged tovább - ők ötvenen mutatkozhatnak be októberben és novemberben, hétről hétre az A38 Hajón, hogy aztán a legjobb tíz december 13-án csaphasson össze egy monumentális koncerten, és kiderüljön, hogy kik nyerik az értékes díjakat.

Mert persze az egész tehetségkutatónak a lényege az értékes, és nem utolsósorban hasznos díjak sokasága. A szervezők igyekeztek olyasmiket kitalálni – és az elmúlt évek őket igazolták –, amikre valóban szüksége van egy pályakezdő produkciónak. Lemezfelvétel és stúdióidő, nyári fesztiválfellépések, koncertklip - és mivel a rendezvényt a Petőfi Rádió és Televízió is támogatja - egy teljes Akusztik, és egy teljes Eleven adás.

Az idei Talentométer a könnyűzenén kívül koncertfotós pályázattal, illetve - 2015-ben először - kreatív játéktervező pályázattal egészül ki.

Koncertfotó-pályázat:

A tavalyi tehetségkutatóhoz hasonlóan idén is koncertfotó-pályázattal egészül ki a könnyűzenei tehetségkutató. November 2-áig lehet feltölteni a fotókat - melyeknél szinte csak az a megkötés, hogy élőzenei, koncertprodukciókat vagy - szituációkat ábrázoljanak - a fotopalyazat.talentometer.hu oldalon. A zsűri - köztük Somay Márk, az A38 Hajó hivatalos fotósával - a feltöltött fotókból választja ki a 25 legjobb képet, melyeket december 13-án egy kiállításon mutatnak be az A38 Hajó kiállítótermében. Ekkor és itt derül ki, hogy a kiállítók közül kik nyerték az értékes díjakat. Természetesen - a könnyűzenei tehetségkutatóhoz hasonlóan - itt is lesz közönségszavazás, a közönség november 2-áig szavazhat az általa legjobbnak tartott képekre a fotopalyazat.talentomter.hu honlapon.

Kreatív játéktervező pályázat:

Idén először kreatív játéktervező pályázatra is sor kerül. Ez utóbbi, melynek Mérő László a zsűrielnöke, design-, kézműves-, egyedi tervezésű asztali, logikai vagy társasjátékokat várnak, illetve egy másik kategóriában mobiltelefonra vagy tabletre készült játék-alkalmazásokat. A részletes kiírás a kreativjatek.talentometer.hu oldalon olvasható. Az első körben játékleírásokkal, koncepciótervekkel lehet jelentkezni november 2-áig, a zsűri ezekből választja ki a kategóriánként 5-5 játéktervet, ami 50 ezer forintos prototípus-hozzájárulásban részesül. A prototípusokat december 13-án mutatják be az A38 Hajón, és ekkor derül ki az is, hogy kik és mely játéktervek nyerik a díjakat.

Vissza