Hírek

Véget ért a Talentométer, nyert a Bambi Beatz

2011.06.16.

A Szerencsejáték Zrt. és az A38 Hajó 2010-ben hívta életre közös zenei tehetségkutatóját azza a céllal, hogy teret adjon a tehetségeknek – hogy indulásuk és sikerük ne csak a szerencsén múljon. A Talentométer indulása mozgósította az amatőr zenei világot, de a felhívásra jelentkező 647 előadó között már-már profi tehetségek is felbukkantak. A versenyben az előadók rajongótáborának is fontos szerep jutott: az összesen leadott több mint húszezer közönségszavazat ugyanis a továbbjutást jelentette egy-egy együttesnek minden etapban.

A Talentométer öt kategóriájában induló 100 elődöntős közül műfajonként tízen, vagyis összesen ötvenen kaptak lehetőséget arra, hogy a középdöntőkben is megméressék magukat. A 2011. június 12-én, vasárnap megrendezett fináléban már csak 10 – a zsűri és a közönség által legjobbnak ítélt – előadó szerepelhetett. Világzene kategóriában a Góbé és a Szkítia, hiphop/reggae/ska kategóriában a Vibekillaz és a K-Zaj, rock/metál kategóriában az As We Fly Away és a ZeroPozitivE, elektronikus műfajban a Bambi Beatz és az EtaP jutott a döntőbe, míg a dzsesszt a For Notes és a Tsunami Fusion Band képviselte.

A finálén az eddigi műfajonkénti zsűrikben elnöki szerepet betöltő elismert zenészek és producerek – Fábián Juli, énekesnő; Palotai Zsolt, DJ; Delov Jávor, dobos; Élő Márton, harsonás, zeneszerző-producer; Porteleki László, zenész – közösen ítéltek.

A Talentométer fődíját végül a lendületes, elektronikus pop-rockot játszó, elbűvölő énekesnőkkel fellépő Bambi Beatz nyerte el. A fődij egy, az A38 Hajó által a közeljövőben készítendő 50 perces koncertfilm és riportműsor, aminek felvételei egy külföldi zenekar koncertje előtt zajlanak majd, és utómunkája, vágása és hangkeverése teljes egészében az A38 Hajón történik.

A Magyar Televízió különdíjaként három együttes, a Bambi Beatz, az EtaP és a Zeropozitive kapott fellépési lehetőséget a Sztársáv című műsorban. Mivel azonban a közel 650 jelentkezőből már a legjobb tízbe jutni is elismerésre méltó teljesítmény, a finálé alapelve az volt, hogy minden döntős zenekar részesüljön valamilyen díjban:

  • Országos turnét nyert, legalább egy külföldi állomással a tradicionális reggae-t a dancehall-lal eredeti módon ötvöző Vibekillaz. A döntő során a zenekar koncertjébe a zsűritag Élő Márton (Irie Maffia, Barabás Lőrinc Eklektric) is bekapcsolódott egy nagyszabású harsonaszólóval.
  • 50 órányi stúdióidőt nyert az A38 Hajó professzionális hangstúdiójában a tradicionális népzenét játszó Góbé zenekar, amelynek koncertjén – elismerése jeléül – Porteleki László zsűritag, a Muzsikás hegedűse működött közre.
  • Koncertklip-felvételt két formáció nyert: a népzenét és a rockot nagyszerűen ötvöző Szkítia zenekar, illetve a fúziós dzsesszt játszó For Notes.
  • 30 óra stúdióidőhöz, illetve demo CD készítési lehetőséghez szintén két zenekar jutott: a metál kategóriában továbbjutott As We Fly Away, illetve a három fiú-három lány felállású, rapet-funkot ötvöző csapat, a K-Zaj.
  • További két zenekar – a Tsunami Fusion Band és a Zeropozitive – jutalma, hogy az A38 Hajón egy neves külföldi előadó – várhatóan teltházas – koncertjének előzenekaraként léphet fel. A vasárnapi döntőn a dzsesszben markáns, egyedi hangot megütő Tsunami Fusion Bandhez egy szám erejéig Fábián Juli, a már-már klasszikus rockzenét – saját meghatározása szerint „moszatrockot” – játszó ZeroPozitivE-hez pedig Delov Jávor is csatlakozott.
  • A Talentométer korábbi hagyományainak megfelelően a közönség ismét szavazhatott, a voksok nyomán pedig meglepő eredmény, holtverseny született: a Góbé és a finom elektronikát laza hiphoppal és dzsesszes-soulos hangulatokkal vegyítő EtaP hajszálra ugyanannyi szavazatot kapott. A közönségdíjat – 100 ezer forint értékű hangszervásárlási utalványt az Eldorádó hangszerkereskedésben – így két együttes kapta.

A döntő után a zsűri ötödik tagja, Palotai Zsolt születésnapja alkalmából nagyszabású és személyes hangvételű partival zárta az estét.

Vissza