Hírek

3 milliárd 545 milliónál tart az Ötös

2012.05.23.

Az emberek többsége számára ez szinte felfoghatatlan összeg. Most még „szabad a pálya”, sokan eljátszhatnak a gondolattal, mit is lehetne kezdeni ennyi pénzzel? S ha szemléletes – bár finoman szólva is extrém – példákkal érzékeltetjük ezt a nem mindennapi nyereményt, lássuk, mire lenne elég ez a három és félmilliárd?

A legnagyobb névértékű bankjegyünk a 20 000 forintos. E bankjegyből 177 250 darab tenné ki a nyereményt. A bankókat hosszában egymáshoz illesztve közel huszonnyolc kilométeres pénzösvényt rakhatnánk ki. Ez – ha már olimpiai évben vagyunk – a maratoni táv kétharmada, illetve hetven kört jelentene a futópályán. Amennyiben feltornyoznánk, bőven, két-három szinttel egy szabvány tízemeletes lakótelepi ház fölé magasodna. Lapjával egymás mellé helyezve befedne egy kézilabda-, egy kosárlabda-, egy teniszpályát és még egy uszodát is.

Magyarország minden lakosának fizethetnénk belőle egy hangulatos sörözőben egy-egy korsó „folyékony kenyeret” (a kiskorúaknak természetesen alkoholmentest), vagy vásárolhatnánk számukra az igaziból, a dagasztottból fejenként egy kilónyit. A gyermeknapot húsz-harminc millió gombóc fagyival ünnepelhetnénk. Hozzávetőlegesen – az éppen aktuális ártól függően – mintegy nyolcmillió liter üzemanyagot tankolhatnánk autóinkba. Igen, az autóinkba, abba az ezer középkategóriás, de nívós és megbízható járgányba, amelyet a nyereményből vehetnénk. Vagy inkább két-háromszáz lakásra költsük a pénzt? Esetleg tizenegymillió villamosjegyre?

S ha a sikeren felbuzdulva és az örömtől megszédülve kedvünk támadna nagyban lottózni, azon melegében 15 millió ötös alapjátékot fizethetnénk be. De ez már tényleg túlzás volna…

Vissza