Hírek

A hetesek bűvöletében

2011.06.02.

Talán nem is tudjuk, de mindannyian a hetes bűvöletében éljük az életünket. Napjainkat hetekbe rendezzük. Egyes őslakos amerikai népek 7 évszakot különböztetnek meg. A hetes mindenhol jelen van: ő „képviseli” a semlegességet a savas és lúgos képhatások között, sőt, egyes katicabogarak is hét pettyet viselnek.

A hetes misztikuma azonban túlmutat a mindennapokon.

Az emberek többsége valószínűleg nem is tudja, de a hetes szám matematikai szempontból is rejt izgalmakat: prímszám, de nem is akármilyen! Mivel a kettő hatványánál eggyel kisebb alakban is felírható (2³ − 1 = 7), Mersenne-prímnek nevezik, sőt, dupla Mersenne-prímnek, mivel a négyzetszám, a 3 maga is prím. A prím szó elé egyébként még egy sereg jelzőt is felsorakoztathatnánk: boldog, faktoriális, szuperszinguláris, stb.

Irodalmi hetesek

J. K. Rowling az általa alkotott Harry Potter-mítosznak köszönhetően ma a világ egyik legbefolyásosabb embere – talán épp a műben szereplő számtalan hetesnek köszönhetően? Ki tudja, de az biztos, hogy a történet hét kötetben elevenedik meg. A főszereplő, Harry Potter a hetedik hónapban, júliusban született, de ez még nem minden: a varázslótanoncok 7 évig tanulnak Hogwartsban, az iskola kedvelt játékában, a kviddicsben is heten alkotnak egy csapatot, és mi más lehetett volna Harry meze híres meccsben, mint a hetes?

A hetes fontos szerephez jut egy másik legendás történetben is: Tolkien Gyűrűk Ura c. trilógiájában a törpök történelme hemzseg az utalásoktól. A Hatalom Gyűrűi közül Sauron hetet a harcias bányászoknak adott, akik egyébként törpök Hét Atyjának leszármazottai. Ezen kívül megismerkedhetnek az olvasók 7 mágikus gömbbel – palantírral – is, melyekkel falakon, hegyeken lehet keresztüllátni, illetve a távolban lévőkkel kapcsolatot teremteni. Természetesen a kő is fontos szerepet játszott a gyűrűhordozó történetében.

A hetes egyébként számtalan műben visszatér: szinte minden gyerek ismeri Hófehérke 7 törpéjét, és a népszerű japán képregényekben, a mangákban is találkozhatunk utalásokkal. Talán Ian Fleming titokzatos nőcsábász ügynöke sem véletlenül kapta a 007-es fedőnevet?

Mi lehet a hetes titka?

Eddig nem sikerült megfejteni, de valószínűnek tűnik, hogy a hetessel nem lehet mellélőni – a sereg irodalmi sikertörténeten kívül gondoljunk csak a BMW presztízs szériájára. A szám még az üdítőipart is megihlette (7UP), és mint tudjuk, a világon is csak eggyel több „csoda” van, mint 7.

Hogy szerencsét hoz-e szombaton a hetes, kíváncsian várjuk. Akár újabb milliárdost is köszönthetünk, amennyiben egyvalaki találja el az öt nyerőszámot, de ekkora összegen még osztozkodni is jó szívvel lehet.

Egy biztos, az eheti SzerencseSzombatban kiderül, folytatódik-e a lottóláz, közelebb kerülünk-e minden idők rekordnyereményéhez!

Vissza