Hírek

A játék összeköt!

2018.06.08.

 

A Szerencsejáték Zrt. tavaly év végén forgalomba kerülő, Nagykarácsony sorsjegye sikeres fogadtatásának köszönhetően megkezdődött az első olyan befogadó játszótér kivitelezése, ahol ép és fogyatékkal élő gyermekek játszhatnak együtt. A játék összeköt! elnevezésű program keretében összesen három inkluzív játszótér épül meg az országban az idei év folyamán.

A Szerencsejáték Zrt. a társadalom érzékenyítésének érdekében a 2017. év végén bevezetett Nagykarácsony sorsjegy bevételeiből vállalta, hogy három inkluzív (azaz minden ép és fogyatékkal élő gyermek számára befogadó) játszótér megépítését finanszírozza a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) szakmai közreműködésével.

A programhoz, mely A Játék összeköt! nevet kapta, bárki csatlakozhatott, ha a tavaly év végén 3 millió példányban megjelent Nagykarácsony sorsjegyből vásárolt, hiszen a Szerencsejáték Zrt. minden eladott sorsjegy után 25 Ft-tal támogatta a játszótér-fejlesztési programot. Az összegyűlt 75 millió forintból az egyetemes tervezés szabályai szerint kialakított játszóterek kerülnek átadásra 2018 folyamán; az első a III. kerületi Csillagház Általános Iskola területén, további kettő pedig vidéken.

A munkálatokban olyan szervezetek is közreműködnek partnerként, mint az Egyesület az Inklúzióért, valamint a játékokat tervező MagikMe – melyek tagjai érintett szülők, azaz olyanok, akik maguk is fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek.

Fülöp Attila, szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár megnyitó beszédében köszönetét fejezte ki a programban részt vevők idáig tett erőfeszítéseiért, bátorítva mindenkit további hasonló játszóterek létesítésére, építésének támogatására.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes elmondta: ,,Éppen egy év telt el azóta, hogy Magyarországon az első  integrált játszóteret átadhattuk a Fővárosi Önkormányzat segítségével. Öröm számunkra, hogy tehetünk azért, hogy ezeknek a gyerekeknek és szüleiknek ugyanazt az élményt, közösségi érzést meg tudjuk adni, mint amiben sokan felnőttünk, de talán észre sem vettük, mekkora szerencsét jelentett számunkra.”

Horváthné Illés Barbara intézményvezető hozzátette: ,,Ez a játszótér abban is különleges lesz, hogy a már 45. éve létező iskolánk szakmai tudását is hozzá tudjuk adni; nem csak játékokat helyezünk el egy térben, hanem úgy fogjuk őket közösen használni, hogy az érzékenyítő programoknak valódi értelme és hatása legyen.”

A Szerencsejáték Zrt. fontos évfordulót ünnepel, hiszen felelős munkáltatóként 15. éve működteti karitatív célú sorsjegy-értékesítési hálózatát, amelyben 180 megváltozott munkaképességű kolléga dolgozik. Ez alkalomból a társaság marketing és kommunikációs igazgatója, dr. Zsiga Marcell elmondta: ,,Társaságunk számára fontos küldetés, hogy a fogyatékosság ügyét támogatva hozzájáruljunk egy elfogadóbb társadalom létrejöttéhez. Ez az érzékenyítés különösen fontos a fiatal generációk számára, melyhez a játszótéren való közös játék valódi lehetőséget biztosít. Mert vannak ügyek, amiket nem bízhatunk csak a szerencsére…”

Képen A Játék összeköt! program első befogadó játszóterének látványterve

 

 

Vissza