Hírek

A Szerencsejáték Zrt. az egészségügyért - HOGY MINDENKI NYERJEN

2010.04.15.

Urológiai ultrahang készülék a Szent János Kórháznak

 

 

Április 14-én, déli 12 órakor működés, azaz műtét közben mutatták be azt az urológiai ultrahang készüléket, amelyet a Szerencsejáték Zrt. adományozott 5 millió forint értékben az Urológiai osztály Noszkay Aurél Alapítványának kérésére a Szent János Kórháznak. A meghívottak egy daganat eltávolítása közben győződhettek meg a ma csak itt alkalmazott eljárás és az ehhez szükséges ultrahang készülék hasznosságáról.

 

A hólyagbetegségek diagnosztizálása, az ehhez szükséges technikai eszközök és a gyógyítás az elmúlt években viharos fejlődésen mentek keresztül. A legtöbb kórházban és szakrendelőben ma már inkább CT-t használnak a hólyagbetegségek, például a rosszindulatú daganatok felismeréséhez és kezeléséhez. A Szent János Kórház urológus szakemberei szerint azonban a modern képalkotó eljárások nem válthatják ki minden esetben a hagyományos eszközöket. A CT ugyanis rétegfelvételeket készít, míg az ultrahang készülék minden más módszernél pontosabban mutatja meg a hólyagrák mélységi kiterjedését. Az ultrahang berendezéshez kapcsolt úgynevezett intravezikális transducer (vizsgálófej) segítségével a vizsgálattal egy időben, steril műtéti körülmények között azonnal el is lehet távolítani a hólyagdaganatot.

 

A dr. Kovács András főorvos vezette Urológiai osztály deklaráltan a konzervatív, beteg-centrikus szemléletet képviseli, amelynek része a betegek pontos tájékoztatása is. Nyitottságukat az is bizonyítja, hogy a Szerencsejáték Zrt. támogatásából vásárolt berendezés használatát műtét közben, élőben mutatták be a sajtó meghívott képviselőinek, akik a műszer hasznosságáról valóságosan és jelképesen is képet kaptak, amikor műtét közben nyomon követték a beteg testrészbe juttatott műszer útját, a kamera kivetített képét.

 

 

 

Vissza