Hírek

A Szerencsejáték Zrt. támogatásával működik már tizenegy vidéki városban is POKET zsebkönyv-automata

2020.05.22.

A 2018-ban elindított POKET-projekt célja egy sokszínűbb, egymásra odafigyelőbb, egymást ismerő közösség létrehozása. A minőségi irodalom terjesztése érdekében az ország több pontján könyvautomatákat helyeztek el, amelyekből elérhető áron, zsebkönyv formájú könyvek közül válogathatnak az érdeklődők. A zsebkönyvek hatalmas népszerűségét látva a zsebkönyvautomata-hálózatot tovább bővítik, immár tizenegy vidéki városban, többek között Miskolcon, Nyíregyházán és Székesfehérváron is működnek POKET automaták. A hálózat kibővítésének főtámogatója a Szerencsejáték Zrt.

Az alapítók, Vecsei H. Miklós színművész és Grecsó Krisztián író számára fontos feltétel volt, hogy az okostelefon méretű zsebkönyvek praktikusan, kedvező áron és kényelmesen elérhetőek legyenek bárki számára. A POKET projekt keretében a járókelők az utcán válogathatnak kortárs és klasszikus irodalmi művek közül. Budapest frekventált pontjain - Széll Kálmán téri metró állomás, Vígszínház, Keleti pályaudvar, Batthyány tér, Móricz Zsigmond körtér, Déli pályaudvar, Madách Imre tér, Károlyi-kert, valamint a Liszt Ferenc Repülőtér T2A és B terminálján - helyezték el a könyvautomatává alakított italautomatákat.

A kezdeményezés hatalmas siker lett, az első könyvek a tervezett fél év helyett két hét alatt fogytak el. Ezután indult el az automaták vidéki terjeszkedése is: a Szerencsejáték Zrt. támogatásával ma már Szentendrén, Gödöllőn, Kecskeméten, Komáromban, Cegléden, Miskolcon, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Szolnokon, Veszprémben és Tatán is elérhetőek a különleges irodalmi olvasmányok.

„A POKET ötletét onnan merítettük, hogy azt vettük észre, ha nem történik semmi körülöttünk, akkor máris nyúlunk be a zsebünkbe a telefonért. Mi pedig azt szerettük volna, hogy legyen egy ugyancsak a zsebünkben elférő alternatíva, ami lehetőséget ad, hogy klasszikus vagy kortás irodalmat olvashassunk. Ez lett a POKET zsebkönyv, amelyet a város forgalmas csomópontjain kihelyezett zsebkönyvautomatákban lehet megvásárolni. Mostanra már számos szépirodalmi válogatás megtalálható az automatákban” – hangsúlyozta Vecsei H. Miklós a hazai kezdeményezés egyik alapítója.

A Szerencsejáték Zrt. hosszú ideje kiemelten támogatja a magyar kulturális életet és büszke arra, hogy a fiatalokat célzó, a minőségi irodalmat, az olvasást népszerűsítő POKET projekt országos kiterjesztésének részesévé válhatott.

„Nagy öröm számunkra, hogy csatlakozhattunk a hazai kezdeményezéshez, amely elérhetőbbé teszi nyomtatott formában a klasszikus és kortárs irodalmat a fiatalabb közönség számára.  Reméljük, hamarosan újra kezébe veheti minden érdeklődő a zsebkönyveket az ország minden pontján, és a hosszú otthonlétet követően akár a szabadban, köztereken is olvashatjuk a Poket irodalmat” – emelte ki Bánhegyi Zsófia a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója.

További információkat a POKET projekt kapcsán a következő linken olvashat: https://poketonline.hu/

Vissza