Hírek

Az idei első befogadó játszótér Kőbányán nyílik meg

2024.06.05.

Lovas tematikával, akadálymentes játékelemekkel várja látogatóit a Szerencsejáték Zrt. támogatásával épült legújabb befogadó játszótér Kőbányán. A közösségi tér a 2017 óta működő „A játék összeköt” programban megépült hasonló játszóterek sorát bővíti, és arra hivatott, hogy segítse lebontani a fogyatékossággal élő- és az ép gyermekeket elválasztó falakat.

2024-ben is folytatódik a Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt” programja, melynek célja hetedik éve ugyanaz: elősegíteni a fogyatékossággal élő gyermekek társadalmi integrációját. A nemzeti lottótársaság 2017-ben vállalkozott arra, hogy a minden év őszén kibocsátott, időszakos Nagykarácsony sorsjegy bevételének egy részéből befogadó játszótereket létesít szerte az országban. Olyan közösségi tereket hoz létre, mely alkalmas arra, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek a játék élményén keresztül kapcsolódhassanak ép társaikhoz. Az elmúlt években összesen 28 inkluzív játszótér létesült, ezek közös jellemzője, hogy akadálymentesen megközelíthetőek, és olyan játékelemekkel felszereltek, amelyeket az ép és a fogyatékossággal élő gyermekek egyaránt képesek használni.

2024-ben 5 játszótér épül majd a Szerencsejáték Zrt. támogatásával. A legelső a fővárosi 10. kerületben, a Rottenbiller parkban kapott helyet.

„Magyarországon mintegy 14 ezer, 14 év alatti fogyatékossággal élő gyermek él, közülük több mint 4600 Budapesten, illetve a nagyobb vidéki városokban. Számukra szeretnénk utat teremteni ép társaikhoz, hogy velük együtt tapasztalhassák meg a gyermeki lét csodáit. A Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt” programja hét éve teremt hidat az érintettek és a kívülállók között, hisz az inkluzív játszótereken eltűnnek a gyermekek közötti különbségek, és előtérbe kerülnek a közös pontok – mondta Mager Andrea, elnök-vezérigazgató.

A kőbányai közösségi teret a lovas világ inspirálta. A játszótérre lépve egy lovaspálya elevenedik meg a látogatók előtt olyan különleges és akadálymentesített játékelemekkel, mint a kerekesszékes körforgó, a fejlesztő kisház, vagy a kombinált inkluzív torony.

„Nekünk minden kőbányai számít! Gondoskodó önkormányzatunk fogyatékosságbarát munkahely is. Mi egyaránt figyelünk a gyermekekre és az idősekre, az épekre és a mozgásukban akadályozottakra. 2010 óta ütemezetten korszerűsítjük, illetve építjük újjá játszótereinket, így Kőbánya több pontján telepítettünk már kerekesszékkel is használható játszóeszközöket. Büszke vagyok a most elkészült befogadó játszótérre, amely minden gyermeknek szól és amelyet kerületünk páratlan lovas létesítménye ihletett. Köszönöm a Szerencsejáték Zrt.-nek, hogy mindez megvalósulhatott! A kőbányai családoknak pedig kívánom, hogy örömmel és egészséggel használják!” – mondta D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere.

A játszótérépítési program jószolgálati nagykövete Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó, aki érintett szülőként segíti a fogyatékossággal élők széleskörű integrációját.

A programhoz kapcsolódó további információkról a https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot weboldalon tájékozódhatnak.

Vissza