Hírek

Az online fogadásból (távszerencsejáték) származó nyeremények adózása

2021.07.09.

2021 nyara a nagy sportesemények időszaka, hiszen a labdarúgó Európa-bajnokság mellett a tokiói Olimpiát is ekkor rendezik meg. Ez azt is jelenti, hogy növekszik a magyarok online fogadási kedve, kevésbé tapasztalt játékosok is próbára teszik szerencséjüket és tudásukat, ezért érdemes utánajárni a kapcsolódó adózási szabályoknak.

Egyetlen legális módja van annak, hogy az online fogadásból származó nyeremények után a nyertesnek ne kelljen adót fizetnie, egyúttal pedig teljesen biztos lehessen benne, hogy a nyereményéhez hozzá is jut. Ez pedig az, ha a Szerencsejáték Felügyelet engedélyével rendelkező játékszervezőt választ; erről a következő linken lehet tájékozódni: https://szf.gov.hu/hatosag/engedelyek-kozhiteles/.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közelmúltban közzétett tájékoztatója szerint a legális (a Szerencsejáték Felügyelet engedélyével rendelkező) online fogadásból származó nyeremény után a nyertesnek nem kell adót fizetnie, ezzel szemben a hazánkban engedéllyel nem rendelkező fogadásszervezőtől származó nyeremény egyéb jövedelemként adóköteles, utána személyi jövedelemadót (15 százalékos szja-előleget) és szociális hozzájárulási adót (15,5 százalékos szocho-t) is fizetni kell. Az engedély nélküli szerencsejátékban elért nyereményéből származó egyéb jövedelmet pedig a szerzés évéről szóló szja-bevallásban kell bevallani az adóévet követő május 20-ig. További részleteket a NAV tájékoztatója tartalmaz: https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/Hogyan_adozik_az_onli20210430.html.

Ezen túlmenően, ha valaki Magyarországon engedély nélkül működő (jellemzően külföldi székhelyű) fogadásszervező játékában vesz részt, nem árt az óvatosság, hiszen azt saját felelősségére teszi. Vitás esetben a játékosok ilyen fogadásból szerzett nyereménnyel kapcsolatos követelései ugyanis magyarországi bíróságon nem érvényesíthetők. Ugyanakkor a legális magyar játékszervező, a Szerencsejáték Zrt. esetén, ha szükség lenne rá, természetesen elérhetők a magyar jogrend által biztosított jogorvoslati lehetőségek.

Ha valaki tehát nem akar nagyobb kockázatot vállalni vagy az online fogadási nyereménye után személyi jövedelemadót (is) fizetni, válassza a Szerencsejáték Felügyelet engedélyével rendelkező online fogadási szolgáltatást a Szerencsejáték Zrt. által működtetett https://www.tippmixpro.hu/ weboldalon.

Vissza