Hírek

Befogadó játszótér a közös élményekért már Berettyóújfaluban is

2023.11.10.

Akadálymentes megközelítést és közös élményeket ígér fogyatékkal élő és ép gyermekeknek egyaránt a Szerencsejáték Zrt. támogatásával épült újabb befogadó játszótér Berettyóújfalun. A nemzeti lottótársaság „Játék összeköt” programjának keretében 2017 óta már 26 olyan inkluzív játszótér épült országszerte, ahol az ép és fogyatékossággal élő gyermekek a közös játék élményén keresztül válhatnak befogadó felnőttekké.

Hazánkban közel egymillió fő és családja, azaz minden tizedik ember érintett a fogyatékosság valamely ágával. A Szerencsejáték Zrt társadalmi szemléletformáló programjában a gondolati akadályok lebontását tűzte ki célul. Ennek egyik eszköze a befogadó játszótér, amelynek ereje nem csupán abban van, hogy akadálymentesen megközelíthető, hanem a játékelemeket is úgy építik, hogy azokat ép és fogyatékkal élő gyermek egyaránt tudja használni. Idén már négy befogadó játszótér épült a Szerencsejáték Zrt. támogatásával Budapesten, Kiskunhalason, Nagykanizsán és Berettyóújfalun. A keleti országhatárhoz közeli berettyóújfalui inkluzív játszótér a lakosság szavazatai alapján „Szafari” tematikát kapott. A nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” programja keretében 2017 óta 26 befogadó játszótér megépítését támogatta a Nagykarácsony sorsjegy bevételének egy részéből. Az inkluzív játszótereken az ép és fogyatékossággal élő gyermekek közösen tudnak játszani és élményeket szerezni, hogy aztán ezen keresztül nyitott, befogadó felnőtté váljanak. A program azt vallja, hogy nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt.

„A Szerencsejáték Zrt. folyamatosan bővíti az évente épülő befogadó játszóterek számát, minden esetben biztosítva, hogy akadálymentes környezetben és megközelítéssel helyezze el a játékokat. Magyarországon mintegy 14 ezer, 14 év alatti fogyatékossággal élő gyermek él, közülük több mint 4 600 Budapesten, illetve a nagyobb vidéki városokban. Ezek a játszóterek számukra jelentenek biztonságos szigetet és egyben nyújtják azt a lehetőséget, hogy ők is szabadon együtt játszhassanak ép társaikkal. – mondta Gál Mihály, a Szerencsejáték Zrt. régióvezetője.

A befogadó játszótér-építési program kiemelten fontos eleme a Szerencsejáték Zrt. szemléletformálási tevékenységének.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere azt mondta: „a város eddig is sokat tett annak érdekében, hogy igazi otthona legyen a gyermekeiket nevelő családoknak. A város számos pontján épült játszótér, a mostani a beruházás azonban túlmutat az eddigieken, hisz a különleges játékelemek alkalmassá teszik ezt a játszóteret arra, hogy közösen használhassák ép és fogyatékkal élő gyermekek is.”

A polgármester a város közössége nevében is köszönetet mondott a Szerencsejáték Zrt.-nek, hogy befogadó játszótér építését támogatta Berettyóújfaluban.

A játszótérépítési program jószolgálati nagykövete Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó, aki érintett szülőként segíti a fogyatékossággal élők széleskörű integrációját.

Minden, „A játék összeköt!” programhoz kapcsolódó további információkról a https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot weboldalon tájékozódhatnak.

Vissza