Hírek

Elérkezett a 3000. Ötöslottó sorsolás

2014.08.19.

Rengetegen gazdagodtak autókkal, lakásokkal, motorkerékpárokkal és nem utolsósorban mesés vagyonokkal. Ki tudja megszámolni, hogy mennyi álom valósult meg az elmúlt 57 év alatt! Augusztus utolsó szombatján az Ötöslottó 3000. sorsolása lesz az MTV SzerencseSzombat műsorában, ahol megidézik az Ötöslottó történelmét.

A mi Ötöslottónkhoz hasonló játéknak több évszázados hagyománya van, hiszen 1732. február 14-én tartott itáliai sorsolás már a XII. Kelemen Pápa által 1730-ban engedélyezett formában, 90 számból 5 szám kisorsolására épült rendszeres szerencsejátékként indult. Az első budai 5/90 sorsolás a mai Batthyány téren, 1770. szeptember 2-án volt az akkori jövedéki épületben. A játék az elmúlt évszázadok alatt sokat változott, finomodott, de látható, hogy a középkor óta töretlen népszerűségnek örvend. A játék újkori, azaz 1957-óta tartó magyarországi története során a leghosszabb telitalálat-mentes időtartam 58 hét volt, a legtöbb telitalálat egy hét (egy sorsolás alatt) 13 db volt az 1990. május 24-i sorsoláson. A nyerteseknek akkor egyenként 2,8 millió forintot fizettünk. Az elmúlt 57 évben a legritkábban kisorsolt öt szám az 5, 58, 63, 87, 88, a leggyakrabban kisorsolt öt szám pedig a 3, 29, 66, 75 és a 77. Az első öt találat viszonylag hamar megszületett, egészen pontosan 1957. április 11-én. A nyerőszámok a 16, 61, 71, 77 és a 89 hozott valakinek szerencsét és valósíthatta meg az álmait a nyereményéből.

A szombatonkénti sorsolás 1999. november 6-án indult, így az azóta eltelt években hétről hétre több százezren, millióan követik nyomon a tévékészülékek előtt az Ötöslottó sorsolását. Valószínűleg nem lesz ez másként augusztus 30-án, szombaton sem, hiszen egy ünnepi adásra kerül sor, aznap lesz az Ötöslottó 3000. sorsolása. Az alkalomra különleges műsorral készül a Szerencsejáték Zrt. A jubileumi adás az 1957-es első sorsolást idézi meg. A műsorvezetők, Mák Kata és Harsányi Levente, korhű ruhákban konferálják a fellépőket, vezetik a sorsolást. Szóhasználatuk, történeteik idézik az 1957-es eseményeket, korabeli trendeket. A sorsolási műsorban helyet kap egy videoklip az elmúlt 57 év sorsolásaiból összeválogatva, a műsorvezetők korabeli, a lottósorsoláshoz kapcsolódó történeteket, érdekességeket mesélnek el.

Nincs SzerencseSzombat sztárfellépő nélkül, így az ünnepi adásban Szulák Andrea és Homonnai Zsolt ad elő egy-egy korabeli sanzont, a nyitány és a műsor alatt pedig Elvis Presleyt idézik meg több produkcióban.

Aki esetleg még részletesebben szeretne tájékozódni nem csak az Ötöslottó, hanem még más szerencsejátékok történelméről, az még szeptember 4-ig megteheti a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közös kiállításán a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumban (Munkácsy Mihály utca 19/b).

Lehet, hogy Önnek a 3000. sorsolás hozza meg a szerencséjét? Ki tudja, hiszen mindenkinek van öt száma, és mint tudjuk, minden szám egy esély!

(Fotó: FORTEPAN)

Vissza