Hírek

Heckertámadás Olaszország ellen

2021.10.20.

Olaszország augusztusban két zsarolóvírus-támadás áldozata is lett. Az első blokkolta a COVID-19 foglalási rendszert, amely nem csak közegészségügyi veszélyt jelent, hanem zavarja Olaszország oltásokkal kapcsolatos vállalását. Ettől függetlenül az ERG megújuló energiával foglalkozó csoport is áldozatul esett, azonban ezek a zavarok kisebbek voltak.

A tények

Augusztus 1-jén Lazio régió (Róma is itt található) egészségügyi tanácsosa, Alessio D'Amato egy Facebook-bejegyzésben közölte: "Erőteljes hackertámadás indult a régió CED-je ellen. Ez egy jelentős hackertámadás, nagyon komoly... minden kiesett". A hackerek megzavarták az oltóanyag-foglalásokhoz használt informatikai rendszereket. Nemrégiben Olaszország Franciaország példájára bizonyos tevékenységekhez védettségi igazolványt követel meg, miközben a rosszindulatú támadás megakadályozza, hogy a polgárok beoltassák magukat.

Az olasz kiberbűnözés elleni rendőrség egyelőre nem azonosította az elkövetőket, de azt tudják, hogy nem helyi elkövetők voltak. A jelek szerint nem loptak el adatokat, de váltságdíjkövetelést fogalmaztak meg, amelynek összegét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A helyi hatóságok arról is tudnak, hogy CryptoLocker kártevőt telepítettek, amely titkosította a fájlokat és megzavarta a rendszereket. Bár az érintett rendszereket elszigetelték, a bejutási utat még nem sikerült azonosítani, így nyitva áll a lehetőség további károkozásra.

Tanulságok

Sem a magánemberek, sem a szervezetek sincsenek biztonságban a kibertámadásoktól. Míg a nagyobb nyilvánosságot kapott esetek közül néhány az infrastruktúrához és az ellátási lánchoz kapcsolódik, vannak más célpontok is, amelyek sikeres támadás esetén társadalmi zavarokat okoznak (ez az eset is ilyen).

Gyors tippek

Készítsünk biztonsági mentéseket az adatokról.

Frissítsük a vírusirtó és kártevőirtó szoftvereket, és végezzünk rendszeres ellenőrzést.

Ne fizessünk váltságdíjat, illetve egyből és feltétlenül forduljunk szakemberhez.

Óvakodjunk a hackerek által titkosított fájlok átnevezésétől, mert ez sérült adatokat eredményezhet.

forrás: www.cshub.com

Vissza