Hírek

Kiberoktóber 2020 - Mit jelent a „backup” és miért fontos?

2020.10.21.

A cambridge-i és Oxfordi szótárak alapján a backup jelentése: „a számítógépen tárolt információknak egy olyan másolata, ami nem a számítógépen kerül tárolásra” és/vagy „egy fájlnak vagy más adatnak a másolata arra az esetre, ha az eredeti elveszne, vagy megsérülne.”

A biztonsági mentés azért fontos, mert lehetővé teszik azoknak a fájloknak a visszaállítását, amelyek elvesznek, vagy amelyeket ellopnak.

Három szabály, amit követni szükséges:

1. Minden fontos dologról készítsünk biztonsági másolatot!

Akkor, amikor el kell döntenünk, hogy miről szükséges biztonsági másolatot készíteni, egy igazán egyszerű kérdést kell megválaszolnunk:

Melyek azok a fájlok vagy adatok a számítógépen, amiket utálnánk elveszíteni?

Egy szituáció, amikor biztonsági másolatot szükséges készítenünk:

 Vannak olyan adataink, amelyekre általánosságban mondhatjuk, hogy nem szeretjük, ha elvesznek ilyenek pl. a családi fotók, családi videók, fontos dokumentumok, prezentációk stb. de gyakran, első ránézésre csak a probléma van a biztonsági másolatok készítésével, és mégis nagyon fontos ezzel foglalkozni. El lehet mondani, hogy például, amikor hazatérünk egy nyaralásról, akkor nagyon fontos, hogy készítsünk egy másolatot a fényképekről, arra a bizonyos esetre, ha megtörténne a baj. Ezekből a biztonsági mentésből könnyen visszaállíthatjuk elveszett adatainkat.

2. Készítsünk biztonsági másolatot olyan gyakran, amilyen gyakran fontosnak ítéljük az adatainkat!

Készítsünk biztonsági másolatokat olyan gyakran, amilyen gyakran értékesnek tartjuk a fájljaink tartalmát és az adatainkat. Ha nem szeretnénk elveszíteni akár egynapi munkánkat sem, akkor minden nap készítsünk biztonsági másolatot. Sokan sok időt töltünk munkával, tervezéssel és alkotással, az idő pénz, és a biztonsági mentés valóban fontos dolog. Mindenki feladata így is eléggé nehéz, ne rontsuk még a helyzetet azzal, hogy elveszítjük az elvégezett munkáinkat.

Nemrégiben egy Angliai iskolát támadtak meg a kiberbűnözők.  A szerverüket titkosították és az iskola konkrétan váltságdíjat fizetett azért, hogy a fájlokat kiadják nekik. Ilyesmi megtörténik sajnos - de ha van egy jó biztonsági mentésed, akkor sokkal kisebb a probléma.

3. Készítsünk biztonsági mentést USB pendrive-ra vagy külső meghajtóra.

Nagyon fontos, hogy a biztonsági adatok egy olyan eszközön kerüljenek tárolásra, ami nem az a számítógép, amin az adat lementésre került. A fájlok személyi számítógépre mentése nem elegendő. A számítógépet el lehet lopni, fel tudják törni, és a fájlok egy perc alatt eltüntethetőek. Számos eszközön lehet adatokat tárolni. Az USB pendrive vagy egy külső merevlemez nagyszerű megoldás lehet, ezek viszonylag olcsók, és rengeteg hely van rajtuk. Válasszuk ki a legtökéletesebb eszközt: Az USB pendrive méretileg kisebb, és hordozhatóbb míg a merevlemez nagyobb de több hely van az adataink számára.

Az extra biztonság érdekében fontoljuk meg az online tárolási szolgáltatást.

Rengeteg olyan online tárhelyszolgáltatás létezik már, amelyek lehetővé teszik a fájlok ingyenes, online tárolását. Ide meghatározott mennyiségű adatot lehet feltölteni. (2-15 GB közötti tárhely). 2 GB tárhely elégséges lehet 200-400 fotó tárolására, attól függően milyen minőségűek, 15 GB pedig 750-1500 fotó lementésére lehet elégséges.

Egy nagyon fontos jellemzője ezeknek a szolgáltatásoknak, hogy a tárolt fájlokhoz bárhonnan hozzá lehet férni. A felhasználónak fel kell mennie a szolgáltató weboldalára, meg kell adnia a saját fiókjának az adatait (felhasználó név, jelszó). Nyilvánvalóan van itt biztonsági probléma is. Elméletileg, ha a szolgáltató sérül, az adatok a bűnözők számára elérhető és hozzáférhető. Ezért gondosan kell kiválasztanunk, hogy hová töltsük fel adatainkat online, valamint ügyelnünk kell arra, hogy hol tároljuk ezeket.

forrás: cybersecuritymonth.eu

Vissza