Hírek

Közlekedj ÖKOsan!

2011.09.02.

Négy héttel a rendezvény kezdete előtt már 1035 település jelezte csatlakozását a kezdeményezéshez Európa szerte, hazánkhoz hasonlóan jó eredményeket ért el Ausztria, Belgium, Franciaország, Lengyelország és Spanyolország. A mostanáig jelentke-zők között vannak olyan önkormányzatok (ilyen pl. Budapest Főváros Önkormányzata is), amelyek az egész Mobilitási Hetet megrendezik, mások zömében a szeptember 22-i Autómentes Napon szerveznek programokat.

Tavaly 2221 európai, köztük 96 magyar település vett részt az Európai Mobilitás Hét kezdeményezésben. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a program nemzeti koordinátoraként arra törekszik, hogy idén akár száznál is több önkormányzat szervezzen programokat a „Közlekedj ÖKOsan!” jelmondat szellemében. Így mind többekhez juthat el az eseménysorozat üzenete: érdemes és helyes a környezetkímélő közlekedési módok, a közösségi közlekedés, a kerékpározás vagy akár a gyaloglás mellett dönteniük.

A közlekedés Európa legtöbb energiát fogyasztó ágazata, amelynek energiafelhasználása folyamatosan növekszik, erősen függ a kimerülőben lévő olajkészletektől. A túlnyomó többségében fosszilis üzemanyaggal működő magántulajdonú gépjárművek számának emelkedése az egyik legnagyobb kihívás a társadalom és gazdaság alacsony fogyasztásúvá, energiatakarékossá alakítása során. Nagyratörő intézkedések egész sorára van szükség ahhoz, hogy 2020-ig megvalósuljanak az Európai Unió úgynevezett 20-20-20 célkitűzései, azaz 20%-kal csökkenjen az üvegházhatású gázkibocsátást, 20%-kal javuljon az energiahatékonyság, és ugyanilyen mértékben nőjön a megújuló energiaforrások részaránya a teljes energiafelhasználáson belül.

A szaktárca valamennyi önkormányzatot arra ösztönöz, hogy mielőbb regisztráljon a hivatalos nemzetközi weboldalon, valamint küldje vissza aláírva a rendezvény Kartájáta Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére. A részvétellel kapcsolatos további információkról a http://emh.kormany.hu/reszveteli-feltetelek menüpontban tájékozódhat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az idén is szakmai kommunikációval, promóciós anyagokkal támogatja az önkormányzatok munkáját az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódóan, de saját programokkal - egyebek mellett Liszt Ferenc Nemzetközi Kerékpár-túra, rajz-, fotó- és kreatív pályázat - is népszerűsíti a kezdeményezést.

Vissza