Hírek

Legendás nyomozó

2011.07.25.

Fotó: Stiller ÁkosHonnan hallottál először a "hat, *aszt kilenc" történetéről?

Régen is hallottam, de amióta az urbanlegends.hu-t írom, rendszeresen elküldik az olvasók, hogy járjak utána. Egyszer egy olvasó felajánlotta, hogy megszerzi a felvételt, ami „az egyik ismerőse ismerősének” megvan VHS-en. Azóta sem jelentkezett.

Mi vett rá, hogy elkezdj komolyabban foglalkozni az esettel? Pusztán érdekesnek találtad, kihívásnak gondoltad, vagy volt valami egyéb oka?

Szeretem a mindenki által ismert, de megfoghatatlan történeket. Van, hogy nem is az motivál, hogy leleplezzek egy sztorit, inkább csak az, hogy összegyűjtsem, milyen formában terjed. Ezt a sztorit sem vittem végig, a „megoldásig”, csak lejegyeztem a változatait. Már a legendás sorsolás időpontja sem egyértelmű az egyes verziók szerint, de a legnagyobb szórás a húzók személye és a helyszín körül van. Mesélik a történetet párttitkárról, bányászról, vasöntödei munkásról, paraszt bácsiról vagy éppen „bajszos csávóról”.

Milyen irányba indultál el először?

Összegyűjtöttem az egyes verziókat a netről, futottam köröket a Szerencsejáték Zrt.-nél, sajtóadatbázisokban, videomegosztókon, fórumokon, majd megszondáztattam az oldalam követőit a Facebookon. Mindenki látta, hallotta, de mindenki másképp. A legérdekesebb a legenda 96-69-es változata volt, egészen addig, amíg valaki rá nem mutatott, hogy a 69-es golyó megfordítva is 69-et mutat.

Mennyire tűnt kilátástalannak az ügy felgöngyölítése? Volt-e olyan pont a nyomozásod során, amikor azt érezted, hogy "na, most végre sínen vagyok, megtalálhatom"?

Már nem tudom, mi lenne az a bizonyíték, amire azt mondanám, na, ez az. Egy szemtanú? Az emberi emlékezet könnyen megvezethető (lásd: http://www.urbanlegends.hu/2006/07/legendabol-emlekezet/); ha valaki sokat mesél egy történetet, egy idő után maga is elhiheti. Egy hangfelvétel? Vagy egy videó? Ma már bárki csinál nagyon könnyen korhű felvételeket, remélhetőleg ezt a pályázóitok be is bizonyítják. Szóval nem tudom. Talán egy hivatalos helyről származó hivatalos irat arról, hogy az ügyben vizsgálat indult…

Személyes véleményed szerint megtörtént-e az eset? Mennyire gondolod mérvadónak Bay Éva nyilatkozatát, amelyet az egyik kereskedelmi csatorna műsora során tett?

Nem tudok véleményt nyilvánítani. El tudom képzelni, hogy megtörtént, de azt is, hogy az egész csak legenda, valami hasonló történet felturbósított változata. Kíváncsian várom Bay Éva nyilatkozatát, már csak ezért is, mert más az, ha valakit egy magazinműsorban régi anekdoták mesélésére kérnek, és más az, amikor a nyilatkozata „perdöntő bizonyíték” lehet. Szóval, előre, hajrá, várom, mire juttok.

Van-e valamiféle tanácsod azoknak, akik a felajánlott jutalmakra hajtanak, hogy ők hogyan próbálják megtalálni a felvételt - már amennyiben létezik?

Inkább csináljanak maguknak „új-régit”, az könnyebb, mint előkaparni az igazit…

-rk-

Kövesse a nyomozást a legenda Facebook oldalán, vagy készítse el saját videóját egy iPadért!

Kapcsolódó linkek
Vissza