Hírek

Lottónyereménnyel kecsegtető kéretlen levelek - Tanácsok a játékosok számára

2011.06.14.

A Szerencsejáték Zrt. hangsúlyozza, hogy tevékenysége kizárólag a magyarországi szerencsejáték piacra korlátozódik, szerencsejátékot külföldön nem szervez és a hatályos törvények értelmében nem is szervezhet. Világossá kívánja tenni, hogy semmiféle információval nem rendelkezik, így kapcsolatot sem tart fenn akár külföldinek, akár magyarországi székhelyűnek feltüntetett lottó- vagy egyéb nyereményt ígérő társasággal, ilyen cégekhez közvetítő szerepet nem vállal, mivel a működését szabályozó törvények ezt egyértelműen kizárják.

A játékosok védelmében azonban fontosnak tarja felhívni a figyelmet a következőkre:

  • Az internetes csalók adathalászattal jutnak hozzá személyes e-mail címünkhöz.
  • Gond nélkül kialakíthatnak maguknak, a vállalatunk, a bankunk vagy az ismerőseink honlapjával szinte megszólalásig egyező honlapot.
  • Hivatalos személynek adják ki magukat, általában ügyvédnek, vagy banki ügyintézőnek illetve egy lottótársaság képviselőjének és a személyes adatainkat kérik vagy azt, hogy kattintsunk rá egy megadott linkre és ott kérik a bankszámlaszámunkat
  • Előfordul, hogy egy telefonszám felhívására buzdítanak, a hívott félről azonban hamis információkat jelenítenek meg a kijelzőn, hogy elhiggyük ténylegesen egy ügyvéd vagy bank a hívott fél
  • Újabban már nemcsak angolul, hanem magyarul is érkezhetnek kéretlen levelek és egyre jobban ügyelnek a megfelelő nyelvhelyességre is
  • Ilyen leveleket kaphatunk papíron, faxon, sőt sms-ben is, de leggyakrabban e-mailben küldik
  • Érkezhetnek a világ bármely országából, bár korábban a holland vagy spanyol lottó levelek illetve az un. nigériai lottócsalók váltak közismertté.

Az üzenetben arról tájékoztatnak, hogy jelentős összeget nyertünk valamely külföldi ország lottójátékán, de nem ritka az örökül hagyott vagyon meséje sem. Ahhoz, hogy birtokba vehessük a pénzt kezelési költség vagy egyéb jogcímen bankszámlát kell nyitnunk, melyre 4-500 fontnyi, esetenként akár ennél nagyobb összeget kérnek elhelyezni. Meg kell adnunk a bankszámlaszámunkat is, az összes személyes adatunkkal együtt, azzal az indokkal, hogy átutalhassák a pénzt.

A Szerencsejáték Zrt. úgy véli:

  • Ha ilyen fajta levelet kapunk, akkor járunk el helyesen, ha azonnal kitöröljük.
  • Ne lépjünk kapcsolatba semmilyen módon az üzenet küldőjével, ha mégoly kecsegtető nyeremény ígéretével keres is meg.
  • Induljunk ki abból, hogy nem juthatunk nyereményhez egy olyan játékon, amelyben részt sem vettünk.
  • Ne adjuk meg a személyes adatainkat, a bankszámlaszámunkat és különösen ne utaljunk át pénzt, mert az önszántunkból eljuttatott összeg visszaszerzésére minimális az esély.
  • Ha mégis kételyek ébrednek bennünk a levél valóságtartalmát illetően, még mielőtt válaszolnánk rá, kérjünk felvilágosítást a levélben megnevezett cégről a feltüntetett ország nagykövetségétől, vagy osszuk meg gyanúnkat az illetékes megyei vagy fővárosi rendőrkapitánysággal.
Vissza