Hírek

Nagyot ugrott az Ötöslottó nyereményösszege – jól jártak a játékosok az szja eltörlésével

2024.01.09.

Közel egymilliárd forinttal nőtt az Ötöslottó főnyereménye egyik hétről a másikra, az óriási változás mögött a nyereményeket terhelő személyi jövedelemadó megszűnése áll. Változatlan alapjátékár mellett - a január elsejétől életbelépő törvényi változás hatására - 2024-től növekednek a számsorsjátékok nyeremény összegei, valamint gyorsul a főnyeremény halmozódás mértéke is.

Az Országgyűlés által tavaly elfogadott, 2024. január elsejétől életbe lépett jogszabályváltozás szerint megszűnik a tradicionális számsorsjátékok nyereményeit terhelő 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadó kötelezettség, amely korábban a játékosok nyereményeit terhelte, és amit a játékot szervező Szerencsejáték Zrt. vont le és fizetett meg a költségvetésnek.

dr. Uszkay-Boiskó Sándor, a Szerencsejáték Zrt. stratégiai igazgatója a változással kapcsolatban azt mondta: „a törvénymódosítás hatására minden számsorsjátéknál emelkednek a várható főnyeremények és az elérhető további nyeremények, ugyanakkor a növekedés az egyes nyerőosztályokat tekintve eltérő lehet. Míg a növekményt a Luxornál és az Eurojackpotnál egységesen osztottuk szét az egyes nyerőosztályok között, addig az Ötöslottó, a Hatoslottó és a Skandináv lottó esetében a legalsó és a legfelső nyereményosztályban lesz nagyobb eltérés, ott várhatóak majd kiugró, akár rekord magas nyeremények is. Emellett további előny a játékosok számára, hogy a változásnak köszönhetően mostantól a főnyeremény-halmozódás összege is gyorsabban fog emelkedni.”

Ez utóbbi változás látható most az Ötöslottó esetében. A legismertebb számsorsjátékon már féléve halmozódik a főnyeremény, és most a személyi jövedelemadó kivezetésével a januári első sorsolást követően csaknem 1 milliárd forinttal, egészen pontosan 900 millió forinttal ugrott meg a nyereményérték, amely a következő sorsoláson már várja a játékosokat.

A Kenó és a Puttó fix nyereményszorzós játékok, ezért ennél a két játéknál a növekedés január 1-jétől az egyes nyereményszorzóknál lesz majd tapasztalható. A Kenónál ez azt jelenti, hogy a maximális nyeremény 2,625 milliárdra növekszik a korábbi 1,75 milliárdról.

Kicsit kakukktojás a Joker, ami önállóan nem játszható játék. Itt a fix nyeremények növekednek (2 000 Ft-ról 2 500 Ft-ra, 20 000 Ft-ról 25 000 Ft-ra, 200 000 Ft-ról 250 000 Ft-ra, 2 000 000 Ft-ról 2 500 000 Ft-ra) a halmozódó főnyeremény várható értékének változatlansága mellett.

„A nyeremény szja eltörlése a fentieken túlmenően lehetőség teremt az új Játékfejlesztési Stratégiánk gyorsabb ütemű végrehajtására, új számsorsjáték termékek bevezetésére is, amire ebben a játékkategóriában közel 10 éve nem volt példa” hangsúlyozta dr. Uszkay-Boiskó Sándor stratégiai igazgató.

Inámi-Bolgár Rita, a Szerencsejáték Zrt. gazdasági igazgatója hozzátette: „a tradicionális számsorsjátékok megújítása a nyereményeiket terhelő szja kötelezettség kivezetésével (ahogy az korábban a bukmékeri fogadások és sorsjegyek esetében történt) nem csökkenti a Szerencsejáték Zrt. költségvetési befizetési kötelezettségének mértékét. Egyúttal kedvezőbb adózási környezetet teremt az újonnan bevezetésre kerülő termékeknek.”

A felelős játékszervezési szempontok továbbra is magas szinten érvényesülnek: a tradicionális lottójátékok a játékszenvedély szempontjából alacsony kockázatú játékoknak minősülnek. Az ezt vizsgáló, nemzetközileg alkalmazott célszoftver ugyanis a legalsó, alacsony kockázatú kategóriába sorsolja a számsorsjátékokat.

A fenntartható, környezettudatos gazdálkodás szellemében a szerencsejáték felügyeleti szerv (SZTFH) engedélyével a régi segédszelvények az új nyereményszorzókat tartalmazó szelvények megérkezéséig, de legfeljebb 2024. december végéig használhatók. Az új nyereményszorzókról tájékoztatjuk a játékosokat.

Vissza