Hírek

Ne bízd a szerencsére az adataid védelmét!

2024.10.02.

Egyre gyakoribbak a pszichológiai manipuláción alapuló csalási technikák és a gyakori figyelmeztetések ellenére is nő a kárvallottak száma. A többi között ez is az oka annak, hogy az idei európai kiberbiztonsági hónapban ezt a témát tették a szervezők a fókuszba. A 12 éve minden októberben megrendezett nemzetközi kampány - amelyhez Magyarország 2016-ban csatlakozott - célja az információbiztonsági tudatosság-fejlesztés, a kibertérben leselkedő, aktuális fenyegetettségek megismertetése. A nemzeti lottótársaság idén is részt vesz a kezdeményezésben és különböző aktivitásokkal hívja fel a figyelmet a biztonságtudatos jelenlét fontosságára.

Az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA) immáron tizenkettedik alkalommal hirdette meg az Európai Kiberbiztonsági Hónapot, melyhez idén is csatlakozott a Szerencsejáték Zrt. Az idei kampány a pszichológiai manipuláción alapuló csalási technikák bemutatására, valamint az AI és a deepfake technológiák veszélyeire összpontosít.

Általánosságban elmondható, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem az, sőt. Fenntartásokkal érdemes kezelni minden olyan megkeresést (e-mail, SMS, hívás), ami meglepően kedvező ajánlatot kínál fel, egyértelműen sürgető hangnemben kommunikál és ezzel együtt megpróbál az érzelmeinkre is hatni.

A nemzetközi kampány legfőbb üzenete „Gondolkodj, mielőtt kattintasz!” A kiberbűnözők olyan kártékony linkek, fertőzött fájlok megnyitására, hamisított applikációk letöltésére ösztönzik a felhasználókat, amiken keresztül, ha óvatlanok vagy figyelmetlenek, akár érzékeny, személyes- és banki adatokat tulajdoníthatnak el tőlük. A nemzeti lottótársaság a nemzetközi kampányhoz kapcsolódva október folyamán social media csatornáin, különféle, kreatív edukációs tartalmakkal segíti játékosait, sportfogadóit, követőit az efféle helyzetek felismerésében, hogy láttatva a kifinomult manipulációs trükköket, megelőzze az áldozattá válást.

További részletek a Szerencsejáték Zrt. oldalán.

Vissza