Hírek

Szeretem a mobilomat – zsarolóvírusok

2021.10.06.

Szeretem a mobilomat. Kicsi, praktikus és kézreálló. A közösségi közlekedést is szeretem, hiszek benne. Miközben ide vagy odaérek átfuthatom a híreket megnézhetem a leveleimet és azt, hogy hogy áll az aktuális rendelésem.

Látom, jött valami értesítés, már nyitom is, de ez mégsem a várt csiszológép, így törlöm is a levelet. Utólag kiderült, hogy kár volt a telefont nyomkodni az értesítéseket pörgetni, mert érkezett egy levél mely szerint valami biztonsági rést kihasználva bejutottak a telefonomba és valami kémprogrammal fertőzték meg. Látják és titkosították a képeimet, a leveleimet, tudtomon kívül aktiválták a kamerámat.

Először azt hittem, vicc a dolog mert fura volt a helyesírás, hol magázott hol tegezett, néhány betűt speciális karakterekkel helyettesített. Aztán megmutattam barátoknak, ők mondták, hogy zsarolóvírus áldozata lettem. Megijedtem. Aztán végig gondoltam, hogy mi volt a telefonon? Képek. Sajnálnám őket, és az is eszembe jutott, hogy a múltkori szülinapon az unokahúgaimat is fotóztam. Még csak kétévesek, a szüleik ügyelnek rá, hogy ne postoljanak róluk. És hát a csapatépítőn is készültek képek. Már nem csak a képek elvesztése fájt, hanem hogy hány ember sérül, ha nyilvánosságra kerülnek.

Aztán a levelek, bennük a legfrissebb leletek. Nem akartam még szólni a jó hírről sem a családnak, sem a munkahelyemen…

Letettem a telefont egy régi készüléket vettem elő, a hívásaimat átirányítottam, de az adatforgalmat nem kapcsoltam be és nem használtam applikációkat. Egyéb eszközön sem. Szörnyű dolog áldozatnak érezni magam és még szörnyűbb, hogy ezt magamnak okoztam.

Aztán érkezetek az újabb levelek, mit tegyek, hogy fizessek, hogyan kapom vissza a készülék felett a hatalmat? Nem tudtam, kihez forduljak, aztán az irodában mondták a biztonságis fiúk, hogy a Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján be tudom jelenteni, illetve, hogy azonnal ellenőrizzem e-mail címem és jelszavaim lehetséges kompromittálódását. Ebben segítettek is. Szerencsés voltam, nem sérült egyetlen jelszavam sem.

Megtettem a bejelentést. Elmondták, hogy ez sajnos nem egyedi eset, kérték a levelek továbbítását vizsgálatra. Ezt is megtettem. Rövidesen jó hírrel szolgáltak, nem volt valós a zsarolóvírus továbbítása, csupán próbálkozás volt. Annak viszont igen ijesztő.

Tanácsuk szerint a csalók által követelt összeg kifizetése nem javasolt, viszont szakemberhez fordulni annál inkább! Ja és a legfontosabb, ha nincs időnk, ne kattintgassunk, a figyelmetlenség sokba kerülhet.

Segítség, ahova fordulhatunk: https://nki.gov.hu/intezet/tartalom/incidens-bejelentes/

Vissza