Hírek

Több mint 130 milliárd forinttal járult hozzá a Szerencsejáték Zrt. a közösségi kiadások finanszírozásához 2021-ben

2022.05.31.

Válságálló intézkedései és digitális fejlesztései nyomán eredményes évet zárt 2021-ben a Szerencsejáték Zrt. A nemzeti lottótársaság a bázis évhez képest 2021-ben 701,4 milliárd forint árbevételt és 28,3 milliárd forint adózott eredményt ért el, az EBITDA mutatója 36,4 milliárd forintra növekedett. A társaság rekordot jelentő 131 milliárd forinttal járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához különböző adók, járulékok, díjak, osztalék formájában. A játékosokat megillető nyeremények rekord nettó értéke 487,6 milliárd forint volt, ami naponta átlagosan 1,3 milliárd forint nyeremény kifizetését jelentette. Ez az összeg a tárgyévi árbevétel közel 70%-a.

A fennállásának 30. évfordulóját tavaly ünneplő Szerencsejáték Zrt. nyilvánosságra hozta a 2021. évi beszámolóját. A 2020-2021-es válságálló intézkedéseinek és a hosszútávú növekedési pálya alapjait megteremtető digitális fejlesztéseinek köszönhetően a nemzeti lottótársaság számára a tavalyi év eredményesen zárult: az árbevétel, a nyereményekkel csökkentett tiszta játékbevétel, az adózott eredmény, valamint a közösségi kiadásokhoz való hozzájárulás javult 2020-hoz képest. Az árbevételből mintegy 490 milliárd forintot juttatott vissza a játékosoknak a nemzetei lottótársaság.

A jubileumi évben a Szerencsejáték Zrt. 701,4 milliárd forintos árbevételt ért el, amely a 2020-as, bázis évhez képest 21,9 százalékos növekedést jelent. A játékkategóriák tekintetében a sorsjegyek 27,2%-os, a fogadások pedig 35,6%-os bővülést értek el, amely azt is mutatja, hogy a termékstruktúrában folytatódik az eltolódás a gyorsabb ritmusú, magasabb nyeremény-visszafizetésű játékok irányába. A számsorsjátékok 2020-hoz képest kisebb, 4,9%-os csökkenéssel zártak.

A sportfogadási termékszegmens növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság és a nyári olimpiai játékok színes fogadási kínálata mellett a 2021 júniusában elindított új virtuális fogadási termék, a V-sport is erősítette a megélénkülő sportfogadói aktivitást. Az élősportoktól független V-sport és e-sport fogadás 2021 év végén közel 10 százalékát adta a nemzeti lottótársaság fogadási bevételeinek. Összességében elmondható, hogy a fogadási üzletág emelkedő árbevételi részaránya 2021-ben először haladta meg az 50 százalékot, amely a teljes forgalom 53,8 százalékát tette ki.

A 2021-es forgalmat az értékesítésösztönző programok mellett a Hatoslottó, és az ezzel párhuzamosan futó Ötöslottó főnyeremény-halmozódások is növelték, valamint a sorsjegy üzletág újdonságai, ahol a tervezettnél magasabb keresletnövekedés volt tapasztalható. A Társaság az év végi ünnepek előtti hétben (49.) érte el a legmagasabb, 17 milliárd forintos heti árbevételt. Mindez az időszakos, limitált darabszámú karácsonyi sorsjegypárnak is köszönthető, melynek megvásárlásával a játékosok eddig 18 befogadó játszótér megvalósításához járultak hozzá. Az eladott sorsjegyek bevételének egy részéből valósul meg a közösségi terek tervezése és kivitelezése egyaránt.

Összeségében a Szerencsejáték Zrt. a tervezettet 12 százalékkal meghaladó, egyben rekordot jelentő 131 milliárd forinttal járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához különböző adók, járulékok, díjak és osztalék formájában. A nemzeti lottótársaság adózott eredménye így meghaladta a 28 milliárd forintot.

„Kiemelkedő eredménynek tartom, hogy 700 milliárd forintos árbevételi határt meghaladó gazdasági számokat realizáltunk 2021-ben, külön öröm számomra, hogy mindez épp társaságunk fennállásának jubileumi, 30. évében valósult meg.” – mondta dr. Bozóky Alex. A Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója hozzátette: „Stratégiai termékszegmenseink mindegyike egyaránt hozzájárult növekedésünkhöz, a bővülés motorja azonban egyértelműen a sportfogadási területünk, amelynek teljes bevételi részaránya először haladta meg az 50 százalékot. Fontos hangsúlyoznunk új innovatív termékeink szerepét is, hiszen mind az e-sport fogadást mind a virtuális fogadást kedvezően fogadták játékosaink.” A felsővezető hozzátette: „A pénzügyi mutatóink kellő alapot adnak ahhoz, hogy vállalatunk modern, stabil, a regionális piacon is jelen lévő szereplővé váljon, és felkészülten várja a hazai távszerencsejáték-piacnyitását.

A Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősségvállalási tevékenységnek középpontjában a fogyatékossággal élők társadalmi integrációjáért végzett tevékenységen túlmenően a felelős játékszervezés áll, amelyet a pandémiás időszak alatt is előtérbe helyezett. Olyan tudatos, a törvényi kötelezettségen is túlmutató működés ez, amellyel – annak ellenére, hogy játékai nem a veszélyes, függőség szempontjából kockázatos kategóriába tartoznak – a nemzeti lottótársaság igyekszik megóvni játékosait a túlzásba vitt szerencsejáték káros következményeitől és a felnövekvő új generációt a függőség kialakulásától.

Vissza