Hírek

Tovább növekedett a közösségi kiadások finanszírozásához való hozzájárulása a Szerencsejáték Zrt.-nek 2022-ben

2023.05.30.

A változó piaci helyzet ellenére is eredményes évet zárt a Szerencsejáték Zrt. 2022-ben. A nemzeti lottótársaság 821 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 25,9 milliárd forint adózott eredményt ért el tavaly, az EBITDA mutatója pedig 37,2 milliárd forintra növekedett. A játékosokat megillető nyeremények nettó értéke - a bázisévhez képest - közel ötödével emelkedett, 2022-ben 581,8 milliárd forint volt. A társaság rekordot jelentő, 148,1 milliárd forinttal járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához különböző adók, járulékok, díjak, osztalék formájában.

A nehezedő gazdasági helyzet ellenére is eredményes évet zárt 2022-ben a Szerencsejáték Zrt. A bázisévhez képest az árbevétel 17,2%-kal, a nyereményekkel csökkentett tiszta játékbevétel 12,4%-kal, a közösségi kiadásokhoz való hozzájárulás pedig 13%-kal emelkedett. Tavaly az árbevételből naponta átlagosan mintegy 1,6 milliárd forint nyereményt juttatott vissza a játékosoknak a nemzeti lottótársaság.

A Szerencsejáték Zrt. 821 milliárd forintos szerencsejáték árbevételének mintegy háromnegyedét a földi értékesítést végző csatornák együttes forgalma tette ki, ez a bázisévhez viszonyítva 12,6%-os növekedést jelent. Az interaktív értékesítési árbevételek, a társaság dinamikus fejlesztéseinek és ezek hosszabb távon is érvényesülő hatásának köszönhetően – a 2021-es évhez viszonyítva - jelentős mértékben, 33,4%-kal emelkedtek, ami új rekordnak számít.

A játékkategóriák tekintetében a sorsjegyek 11,1%-os, a fogadások pedig 25,1%-os bővülést értek el 2022-ben az azt megelőző évhez képest. A számsorsjátékok a korábbi, 2021-es csökkenést megfordítva tavaly, mintegy 3,9%-os emelkedéssel zártak.

„A fogadások tavalyi dominanciája a hagyományos bukmékeri fogadások iránti töretlen kereslet mellett az új virtuális fogadások dinamikus árbevételi növekedésével magyarázható.” – mondta Mager Andrea. A Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: „a sorsjegyek és a gyorsjáték kategóriába tartozó Puttó szintén két számjegyű növekedést mutat a bázisévhez képest, részben a sorsjegykínálat bővülésének, részben pedig a kereslet gyorsabb ritmusú és egyben magasabb nyeremény-visszafizetésű termékek irányába történő eltolódásának köszönhetően. A számsorsjátékok árbevételének növekedése főként az Eurojackpot játék tavalyi sikeres megújításának köszönhető.”

A Társaság az év végi ünnepek előtti játékhétben (47.) érte el a legmagasabb, 19,8 milliárd forintos heti árbevételt. Mindez az időszakos, limitált darabszámú karácsonyi sorsjegypárnak is köszönthető, melynek megvásárlásával a játékosok eddig 22 befogadó játszótér megvalósításához járultak hozzá. Az eladott sorsjegyek bevételének egy részéből valósul meg az országosan elérhető inkluzív közösségi terek tervezése és kivitelezése egyaránt.

A Szerencsejáték Zrt. 2022-ben rekordot jelentő 148,1 milliárd forinttal járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához különböző adók, járulékok, díjak és osztalék formájában. A nemzeti lottótársaság adózott eredménye elérte a 25,9 milliárd forintot.

A Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősségvállalási tevékenységnek egyik fontos pillére a fogyatékossággal élők társadalmi integrációja. Az idén 20 éves, kizárólag megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató sorsjegy-értékesítő hálózat számára - többéves előkészítő munkát követően - tavaly biztonságosabbá, gyorsabbá és hatékonyabbá tette sorsjegyértékesítő rendszerét. Speciális digitális eszköz biztosításával a nemzeti lottótársaság Európában másodikként biztosította a hálózatban dolgozók részére, hogy online kezeljék készleteiket és értékesítsék sorsjegyeiket, ezzel növelve az ügyfélélményt is.

Vissza