Információk

E-sorsjegy kockázati tényezők

 

Az e-sorsjegy a hagyományos kaparós sorsjegyek játékélményét online környezetben megvalósító gyorsjáték. Hasonlóan a hagyományos sorsjegyekhez az e-sorsjegy is olyan szerencsejáték, amely játékosaink számára játékélménnyel valósítja meg a szórakozás egy formáját. Aki túl sokat játszik, elveszítheti azonban a helyes döntési, mérlegelési képességét. A túlzásba vitt szerencsejáték pedig játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos káros következménye lehet.

A megfelelő játék-tudatossággal rendelkező játékos felelősen képes felmérni, hogy mennyit költhet, illetve mennyi időt fordíthat szerencsejátékra, tisztában van azzal, hogy a játékban a nyerés vagy vesztés túlnyomórészt a véletlen műve, és azzal is, hogy a játékban nem létezik biztos szisztéma.

A GAM-GaRD nemzetközi felelős játékszervezési minősítési rendszer értékelése alapján az e-sorsjegy közepes kockázati besorolású játék, mely megegyezik a hagyományos sorsjegyek kockázati besorolásával.

Az e-sorsjegy olyan gyorsjáték, melynek során a játék teljes időtartama mindösszesen néhány percben mérhető. A játékos mind az e-sorsjegy megvásárlását, mind pedig magát a játékot akár másodpercek alatt is lebonyolíthatja. Az előre feltöltött belső egyenlegből történő e-sorsjegy árának levonása, valamint a pénz fizikai megjelenésének hiánya könnyebbé teszi az e-sorsjegy megvásárlását a játékos számára, amely a pénz értékének jelentőségét csökkentheti a játékos gondolataiban.

Az e-sorsjegy játék eredménye (nyerés vagy vesztés) másodpercek alatt megtudható, amely a játékélmény időtartamát lerövidítheti a játékos tudatában, ezért az e-sorsjegy újra vásárlása időkorláttal, megszakítással lehetséges.

Az e-sorsjegy a hagyományos sorsjegyekkel szemben könnyebben elérhető játék, amely az interneten keresztül elérhető szerencsejátékok egyik sajátossága. A könnyebb 24 órán keresztül többféle digitális eszközzel történő hozzáférés lehetősége az e-sorsjegy egyik kockázati tényezője, melyre felhívjuk játékosaink figyelmét.

Az e-sorsjegy játék a játékos tudatában előidézhet olyan helyzetet, amely során a játékos azt hiheti, hogy majdnem nyert, vagyis kialakíthat olyan hamis gondolatot a játékosban, hogy nyerésközeli helyzetbe került.

Kiemelt intézkedésekkel biztosítjuk játékosaink védelmét az e-sorsjegy játék során is:

  • E-sorsjegy játékban 18 év alatti személyek nem vehetnek részt.
  • Játékosaink részére automatikusan megjelenítjük a bejelentkezése óta honlapon eltöltött időt és játékokra fordított tét összegét.
  • Elektronikus játék és fogadási rendszerünkbe minden regisztrált játékos számára biztosítjuk figyelmeztető, önkorlátozó és önkizáró funkciók alkalmazásának használati lehetőségét.  A játékosaink kérhetnek figyelmeztetést az általuk beállított idő eltelte - illetve, az általuk beállított összeg elköltését követően (akár ismétlődő jelleggel is), mely a játékosaink aktív közreműködése nélkül nem tűnik el az oldalról.
  • Játékosaink az adott játékra vonatkozóan önkorlátozó intézkedést (limitek beállítása) alkalmazhatnak, amely a játékra fordítandó összeg (napi, heti és havi költési/feltöltési limit beállítás) és idő korlátozására egyaránt vonatkozhat.
  • Játékosaink élhetnek az önkizárás lehetőségével, amely során a saját döntésük alapján önmagukat kizárják a játékból. Amennyiben az önkizárás mellett dönt a játékos, a korlátozás megadott időtartama alatt nincs lehetősége fogadni sem a tippmixpro.hu, sem a bet.szerencsejatek.hu oldalakon, azaz mind a távszerencsejátékból, mind az elektronikus játék és fogadási rendszerből kizárja magát a játékos.
  • E-sorsjegy vásárlása legfeljebb 30 másodpercenként lehetséges, továbbá e-sorsjegy kizárólag egyesével vásárolható.

Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnyal együttműködve Segélytelefon szolgáltatást működtetünk. Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezelése esetén ingyenesen, anonim módon hívható hétköznapokon 15.00- 19.00 között a 06-21-262-0603 telefonszámon.
A szolgáltatás igénybe vehető és elérhető a szerencse@ppk.elte.hu e-mail címen, valamint az „ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is.
A Segélytelefon információs vonala: 06-1-411-6778

A hét minden napján, 24 órán keresztül ingyenesen hívható az ország teljes területéről a Szerencsejáték Felügyelet által üzemeltetett játékosvédelmi zöld szám, amelyen a játékosok a játékosvédelmi intézkedésekkel kapcsolatosan bejelentéseket, panaszokat, javaslatokat tehetnek a 06-80-205-352 telefonszámon.

Tudj meg több információt a játékfüggőség kialakulásának kockázatiról, a szenvedélybetegség kialakulásának megelőzéséről és kezeléséről: a http://www.maradjonjatek.hu/ oldalon.